Våghalsarna är de stora vinnarna

Historisk räntesänkning och folkets jubel över detta. Jag kan visserligen vara glad över detta personligen, men bara till en viss del.

För det första får vare sig jag eller någon annan låntagare med befintliga eller nya lån del av hela sänkningen. Bankerna bygger in krisen i sin kalkyl och behåller en ganska stor del för att betala egna tidigare felbeslut.

Dessutom borde det inte vara sådär värst många med befintliga lån, som efter det senaste årets räntehöjningar, har vågat att ha sina lån med rörlig ränta och är i och med detta snarare förlorare med den snabba och oväntade svängning som har skett med räntorna under de senaste 6 månaderna.

Våghalsarna är vinnarna och trygghetsmänniskorna sitter där med låsta lån, förvisso till en hyfsat bra ränta, men inte i närheten av vad som skulle vara möjligt idag.

Swedbank

Den stora frågan för oss som av olika anledningar satsat på tryggheten är egentligen om det möjligtvis är lönsamt att lösa in befintliga lån och ta nya till betydligt lägre ränta? Ser man på vilka sänkningar som nu har skett så handlar det om, ifall man vill spara stora pengar varje månad, om att våga fortsätta chansa genom att binda på korta perioder åt gången (3månader-1 år).

De riktigt stora vinnarna är de som nu tar nya lån och som inte har något i bagaget tidigare att ta hänsyn till.

För övrigt tyckte jag att gårdagens roligaste var Anders Borg när han, återigen, läxade upp bankerna och sa att de inte ska vara och talla i den godisskål som Riksbanken nu serverat.

Relaterat i media:

Dn Dn Dn Svd Svd Aftonbladet

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se