Småbarnsföräldrar är arbetsplatsernas parasiter

Det är bara att konstatera – landets småbarnsföräldrar är ingenting annat än arbetsgivarnas största mardröm och vi bör betraktas som oberäkneliga parasiter som så här års kan komma och gå utan någon som helst ordning.

De senaste månaderna, sedan början på oktober, har varit totalt sönderhackade av barnens olika sjukdomstillstånd och den inbillning dagispersonalen ibland har visat upp som har gjort att det har hämtats barn på dagis, varit hemma halvdagar, heldagar mellan de hela arbetsdagar som också har existerat.

Förutom att det har konstaterats trolig förkylningsastma även för den yngsta dottern, med en för en ettåring plågsam Aeromir och Pulmicort-medicinering, så har det inte handlat om någonting dramatiskt. Men den stress och den ovisshet som det ändå blir om hur nästa dag ska se ut innebär att man blir helt ding i huvudet till slut.

Febertermometer

Visst, man har sin fulla rätt att vara hemma med sina barn varje nödvändig stund de är sjuka. Ingen arbetsgivare kan officiellt ifrågasätta detta, men det innebär ändå att det är något som för många är en negativ faktor som anställd.

Detta har varit något som i första hand har drabbat kvinnor som har tagit ut, och fortfarande gör, den övervägande delen av alla vab-dagar. Det handlar om att svenska män tar ut 35 procent av alla dessa barnavårdande dagar. Även om jag själv inte känner ett sådant tryck så tror jag att pressen på många män är betydligt större än på kvinnor som stannar hemma. Det är fortfarande mer självklart att mamman ska vara hemma när barnen är sjuka.

Hos oss stannar vi hemma 50 procent var. Det kan handla om att vi delar på dagen eller stannar hemma varannan dag, lite beroende på den aktuella arbetsbelastningen, men principen är delad tur utslaget under en längre period.

Även om det är extremt stressande att försöka få ihop alla bitar när barnen är sjuka om vartannat så underlättar det i alla fall med en arbetsgivare som i alla fall inte spär på det dåliga samvetet över att man tycker att jobbet blir lidande när man måste få till det på ett bra sätt. Det är som det är och det är ingenting som går att påverka i speciellt hög utsträckning.

Relaterat i media:

Dn

Andra bloggar om , , , , , , , , , Intressant.se