Piratpartiet i riksdagen är en icke-fråga

Det pågår just nu en het debatt i media och bland bloggar om hur Piratpartiet ska granskas, kategoriseras och vilka möjligheter de har att ta sig in i riksdagen vid valet 2010.

Det är säkert en välkommen granskning som kanske nu kommer till stånd, men jag tycker ändå att det blir en aning missriktat.

Under 2008 har vi sett hur den ena debatten efter den andra har spelat Piratpartiet i händerna. Regeringen har gjort bort sig helt i FRA-frågan och har lugnt uttryckt svävat på målet med IPRED. Vad alla insatta i debatten än säger så är det glasklart så att inte någon av dessa två frågor kommer att spela någon framträdande roll, om ens någon alls, när valet 2010 närmar sig.

Piratkopiering

Mitt i den allra hetaste FRA-debatten fick jag för mig att regeringen hade skadat sig själva så pass mycket att det skulle bli svårt att reparera, men jag hade fel. Vad än de mest inbitna har fått för sig så kommer det inte att ha någon betydelse och den lågkonjunktur som vi är på väg ner i kommer definitivt inte att vara Piratpartiet till någon som helst hjälp.

I FRA-frågan står jag definitivt på Piratpartiets sida men frågan om IPRED, som jag inte alls anser vara lika självklar, anser jag att det megafoneras ut en alldeles för svartvit bild både från de ivrigaste förespråkarna liksom de motståndare som företrädelsevis kallar sig piratpartister.

Dock skulle inte någon av ovanstående frågor få mig att ens snudda vid tanken på att lägga en röst på Piratpartiet i något enda val.

Frågan om integritet är inte en ointressant fråga i alla dess sammanhang, tvärtom, men diskussionen om Piratpartiet i riksdagen är en stor fet icke-fråga.

För övrigt anser jag att det kanske är dags att på allvar börja belysa ett annat parti som just nu myser och smyger i bakgrunden och är överlyckliga över att slippa bli ifrågasatta. Någon som hört talas om Sverigedemokraterna?

Uppdatering:

Jag misstänkte att det skulle bli exakt så som det nu verkar bli i kommentarerna. Min huvudanledning till detta inlägg var inte att diskutera detaljer i vare sig FRA eller IPRED. Den utgick, som jag också tydligt tycker framgår, ifrån diskussionen om Piratpartiets möjligheter att ta sig in i riksdagen vid valet 2010.

Det var detta jag ville diskutera, men uppenbarligen vill läsarna diskutera IPRED-detaljer, eftersom det är här jag råkar skriva något som inte faller piratpartianhängare i smaken – att jag inte har en så självklar uppfattning i just denna fråga.

Det är fritt fram för alla att kommentera även detaljer i denna framtida lagstiftning, men det är inte detta jag kommer att svara på.

Ämnet var alltså Piratpartiets vara eller inte vara i riksdagen 2010…

Uppdatering 2009-06-05:

Så här några dagar före EU-valet kan ovanstående tyckas vara långt ifrån vad jag idag propagerar för. Men jag står fortfarande fast vid att Piratpartiet i riksdagen i dagsläget är en icke-fråga. Det hela hänger på hur de etablerade partierna hanterar Piratpartiets framgångar i EU-valet.

Dn