Fördomar om Zlatan, svenska nobless-damer och den helige ande

Vi är alla både omgivna av, och tillåter oss själva att ha, fördomar mot både beteenden och människor i allmänhet. Ingen av oss är i det avseendet snövita och inte heller Göran Skytte, även om han emellanåt gör sitt bästa för att framställa sig själv så.

I gårdagens SvD-krönika siktar han in sig på svenska folket förakt och fördomar mot utomlands boende svenska medborgare som enligt Skytte i [en] politiskt korrekt svensk uppfattning är dessa människor svikare.

Han fortsätter sitt resonemang om att svenska som bor utomlands i media beskrivs som välklädda, spelar golf och dricker gin and tonic och gör sedan en jämförelse mellan Zlatan och en chic dam boendes på rivieran:

>>Fördomar – oavsett om de gäller invandrare i
­Rosengård eller eleganta svenska damer i den ­romerska societeten –
begränsar alltid synfältet. Man orkar bara se det man tror sig vilja
se. Till slut ser man världen som i en bakvänd strut.

Vi förväntar oss inte att invandrarkillen från Rosengård skall köpa
Malmös största och finaste villa, ändå sker det (Zlatan). Vi förväntar
oss inte att den vackra svenska nobless-damen på Rivieran skall ha
synpunkt på den helige Ande, ändå är det så.
<<

Det är möjligt att jag är trög eller har vissa fördomar men inte andra. I alla fall så kan jag förstå vad han menar med Zlatan och hans husköp i Malmö, även om man visst kan förvänta sig att Zlatan köper detta dyra hus, men jag kan inte på något vis förstå vad han menar med den vackra svenska nobless-damen på rivieran och hennes synpunkter på den helige ande.

Om det skulle finnas någon allmän fördom om den vackra svenska nobless-damen så skulle jag snarare gissat att hon just skulle haft synpunkter på den helige ande. Men vad Skytte grundar sin teori på vet jag inte om det nu inte handlar om att Göran Skytte själv har fördomar om att gin and tonic-drickande utlandssvenskar inte kan inneha synpunkter av det här slaget.

Agios-nicholaos

För övrigt tror jag att min egen fördom om utlandssvenskar är att de de är stenrika, lever ett mycket gott top of line liv utan några vardagsbekymmer med en nostalgisk bild av att Sverige var bättre förr. Not…

Jag skulle själv inte ha några som helst problem med att leva i ett sydeuropeiskt land under stora delar av året alldeles oavsett vilka avundsjuka fördomar som medel-Svensson skulle ha över mitt liv.

Relaterat i media:

Svd

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , Intressant.se