Utslagen trots bästa framträdandet i årets Idol

Först ska det konstateras att Anna Bergendahl inte ska sjunga The Best av Tina Turner eller Save up all your tears av Cher. Hon ska sjunga den typen av musik som hennes röst passar till och som hon, just nu, behärskar.

Gårdagens Idol-framträdanden av henne var konkreta bevis för detta. I The best blir det skolavslutningsframträdande och i Over the rainbow visar hon sin storhet i en låt som hon är bekväm med och som passar hennes röst.

Eva Cassidy-versionen av Over the rainbow var, näst efter hennes Have a heart i audition, det allra bästa hon och någon annan har presterat i Idol 2008 och det blev även det sista hon gjorde.

Spontant kan jag tycka att det är fel att hon får lämna tävlingen när det finns minst en av de övriga som borde försvunnit före henne, men samtidigt så är hon inte mogen att gå till en final och det blir problematiskt och pinsamt så fort det inte är en hand-i-handsken-låt hon får framföra. Osäkerheten gör det till något nära nog outhärdligt.

Det är som Andreas Carlsson i juryn sa igår. Om hon efter Idol tar sig an den typen av låtar som hon kan och nästan upptas av så kommer det att kunna bli hur bra som helst. Hon är ingen poptjej. Hon är mer en Sofie Zelamani eller, som igår, en Eva Cassidy.

Enda anledningen till att hon åkte ut igår var alla fortistjejer som ringer bort en förmögenhet på sina föräldrars telefoner och röstar på Johan Palm utifrån helt andra grunder än de musikaliska.

Jag ska inte ge mig på att tippa mer, men nu talar det mesta för Alice och Kevin i finalen. Dock ska nog inte Svenljunga-Robin helt räknas bort i sammanhanget. 

Vinnaren av Idol har i Sverige aldrig varit den som det gått bäst för. När röken och den kortsiktiga succén för årets vinnare av Idol har lagt sig så är jag alldeles övertygad om att Anna Bergendahl, med rätt framtoning och något år ytterligare i erfarenhet, är en av de idol-förlorare som det kan komma att gå riktigt bra för. Men samtidigt är det inte i närheten av att vara någon självklarhet för henne så som det var för Amanda Jenssen förra året.

Bloggat:

Jerry

Relaterat i media:

Sydsvenskan.se Dn Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressant.se