Svenska folket har egentligen inte en jävla aning om vad de skulle rösta på i det amerikanska valet

Svenska folket föredrar i en undersökning föga överraskande Barack Obama som ny president i USA, något som bland annat DN benämner som en jordskredsseger för Obama. 

Att resultat blir som det blir beror extremt mycket på hur svensk media har valt att nästan uteslutande fokusera på Barack Obama och att koppla McCain till något gammalt och trött i USA. Rätt eller fel kan jag inte bedöma, men att det är det extremt snedvriden rapportering är jag inte den förste att konstatera.

Barack_Obama_Change


Den övervägande delen av de svenskar som svarar på en fråga om Obama eller McCain har ingen aning om vad de svarar på. Om de försökte sig på att ta reda på var de egentligen hör hemma finns det olika tester att gå igenom för att i alla fall få en bättre bild, men det tror jag att få av alla har gjort.

Mitt förtroende för svenska folkets förmåga att ta ställning i politiska sammanhang fick sig en rejäl smäll i samband med det svenska valet 2006 och alla dessa okunniga människor som veckorna och månaderna efter valet insåg att de inte visste vad de röstat för och istället drog öronen åt sig så fort de insåg att vissa vallöften i det korta perspektivet drabbade dem själva.

Att 70 procent, i ett urval av samma svenska befolkning, då svarar att de föredrar Barack Obama betyder inte speciellt mycket och borde inte vara värd mer än en notis. Svenska folket skulle generellt sett föredra en demokrat före en republikan alldeles oavsett hur stor sopprot han eller hon än var. Med George W Bush som jämförelsematerial är det lätt att tro att Al Gore eller John Kerry skulle har gjort det bättre, men utan att just ha Bush som motståndarmaterial till denna jämförelse så har vi ingen jävla aning om hur någon av dessa herrar skulle klarat av 9/11 och en rad andra faktorer.

Själv hade lagt min röst på Obama om jag haft en möjlighet att rösta. Det baserar jag dels på ett antal olika tester som jag genomfört, och där jag klart och tydligt ligger närmast Obama, och dels på min starka tro på att han som president, från en ny generation, faktiskt kan göra den skillnad han på förhand påstår sig vilja.

Men det lär inte bli någon enkel match att förändra ett USA i ekonomisk kris samtidigt som det finns några olika krig att hantera konsekvenser och framtiden för.

Relaterat i media:

Dn Dn Svd

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , Intressant.se