Får han gå till socialen nu?

Post-VD:n avstår sin månadslön på 900 000 kronor resten av tiden som tillförordnad chef och frågan är nu hur ädel Lars G Nordström egentligen är och hur hans beslut ska bedömas?

Att ifrågasätta en månadslön i ett statligt bolag på 900 000 är något som vi i allra högsta grad ska göra, men det kan inte heller vara meningen att vi ska ha chefer någonstans i samhället som ska jobba ideelt på grund av ett allmänt tyckande.

Det hade varit bättre om han beslutat sig för att avstå en så stor del av lönen att den blev rimlig i förhållande till vad han ska utföra för jobb. Det här beslutet kanske tystar en viss del av kritiken, men ytterst är det ändå uppdragsgivaren som borde ha tagit initiativet till att justera den lön som VD nu själv på ett något populistiskt sätt meddelade att han avstår ifrån.

Pengar

Det goda detta möjligen kan föra med sig är en allmän diskussion om vilka löner som chefer på olika ledande befattningar erhåller och att många stora företag, både statliga och privata, nu passar på att, inte minst för sitt eget goda anseendes, skull tar sig en rejäl funderare över hur de satt sina chefslöner och hur dessa på god grund kan motiveras.

Det är alldeles uppenbart att när det gäller chefslöner, deras bonusar och pensionsavtal inte har hänt speciellt mycket mer än vad det har gjort med bankernas giriga beteende på lånemarknaden.

Samtidigt får det nu inte bli en hetsjakt på chefer som man godtyckligt anser har en för hög lön utan att ha satt sig in i vad det egentligen innebär och vad de faktiskt offrar till förmån för sitt arbete.

För övrigt tjänar statsminister Fredrik Reinfeldt ynkliga 131 000 kronor i månaden (OBS! ingen ironi).

Uppdatering:

Jag tar tillbaka en del av ovanstående och utvecklar mitt resonemang i detta nya inlägg.

Bloggat:

Jerry

Relaterat i media:

Aftonbladet Dagen.se Svd Dn

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se