Krisen är även individens ansvar

Det är ledsamt att konstatera hur många hushåll det är som sitter överbelånade och riskerar sitt drömboende. Ett stort fokus ligger, med all rätta, på hur bankerna har agerat under en följd av år när det har lånats ut enorma summor till hushåll utan att göra en, enligt mig, korrekt bedömning av betalningsförmågan, inte bara i högkonjunktur, utan även i en lågkonjunktur med höjda räntor.

Nu har förvisso räntan sänkts till följd av finanskrisen, men samtidigt har fastighetspriserna stannat av och börjat sjunka med följd att många inte får ut i närheten av vad de, och banken, för bara någon månad sedan förväntade sig.

Många av dessa hushåll har haft alldeles för dålig egen koll på vad deras ekonomi, och hur denna disponeras, klarar av en lågkonjunktur. Finanskris är en sak, men att fastighetsmarknaden skulle gå in en bister period borde alla med någorlunda sunt förnuft ha kunnat räkna ut.

Kamelian

Visst har många konsumenter ett stort eget ansvar för vilken situation
de sätter sig i när de lånar upp sig till marginalen, men om inte
kreditinstituten hade varit så frikostiga som de under en lång tid har
varit så hade enskilda konsumenters okunskap om sina egna ekonomiska
begränsningar inte behövt att få de konsekvenser som vi nu kan stå
inför.

Ett mycket tungt ansvar för hur enskilda hushåll drabbas ligger på banker och andra kreditinstitut, men det går inte heller att komma ifrån individens eget ansvar att inte blint lita på bankmannens eller husmäklarens solskenskalkyler.

Precis som jag skrev i ett inlägg om den rea på bostadsrätter som nu sker i bland annat Borås så innebär dagens ekonomiska situation ett guldläge för de som av någon anledning har avvaktat att agera på bomarknaden och köpa sitt hus eller sin lägenhet till både ett lägre pris och, om så behövs, till en betydligt lägre räntekostnad än vad någon kunde förvänta sig för bara någon månad sedan.

Relaterat i media:

Aftonbladet Svd Svd Dn

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressant.se