Jag backar bandet: Lars G Nordström borde ha behållit sin lön

Jag inser nu, efter att bland annat ha läst det Blogge skriver, så föll jag i den enfaldiga fällan att delvis ifrågasätta lönesättningen för chefer i olika bolag utan att ha en aning om dess relevans.

Minnet är kort. Jag gjorde själv det misstag som jag kritiserade Björn Ranelid för när han i eget högmod bland annat tyckte att Fredrik Ljungberg tjänade för stora pengar som fotbollsspelare och kalsongkille i jämförelse med Ranelid själv och hans enorma framgångar som inte alls betalar sig på samma grandiosa vis.

Det finns inget formulär som talar om vilka proportioner som ska råda mellan anställd och chef, mellan privat- och offentliganställd eller mellan olika yrkesgrupperi det privata näringslivet. För chefer är det tillgång och efterfrågan som till stor del avgör hur lönerna ser ut precis så som det även kan se ut i yrkesgrupper där det råder brist på kvalificerad arbetskraft.

Det finns ingen enkel logik i lönesättningen och alla som har rasat över den höga lön som Lars G Nordström kanske snarare borde börja engagera sig i hur stora löneskillnader det finns mellan olika vanliga yrken, med och utan högre utbildning, där det definitivt finns betydligt mer att fundera över. Sjuksyster vs byggarbetare, lärare vs ingenjör, socionom vs outbildad IT-ansvarig, och så vidare.

Bloggat:

Relaterat i media:

Aftonbladet Dagen.se Svd Dn

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se