Inga elevomröstningar om lärarna – låt rektor ta sitt ansvar som chef

Vad är en bra och en dålig lärare och hur värderas detta för att sedan sätta en relevant individuell lön?

Ja, det är sannolikt inte svårare att göra den bedömningen av lärare än vad det är att göra samma sak med många andra yrkeskategorier. man bestämmer sig för vad som ska mätas och hur bedömningen i övrigt ska ske.

Jag kan inte förstå vad det är som skulle vara så mycket svårare att göra detta med lärarkåren och de som påstår att det inte går stödjer i så fall indirekt någon form av enhetslön som inte baseras på vare sig resultat eller andra kriterier.

Det jag kan ställa mig frågande till är hur ett elevinflytande över lönesättningen för lärarna ska se ut. Det är inte rimligt att eleverna genom någon form av röstningsförfarande ska höja eller sänka sina lärares förutsättningar i lönerevisionen. Till detta har de inte kompetens.

Den naturliga kopplingen till eleverna måste vara deras dokumenterade studieresultat som inte har att göra med lärarens bedömning utan som utgår ifrån olika grundnivåer som uppnås i nationella tester.

Klassrum

Jag håller alltså inte med om Centerpartiets förslag att eleverna tillsammans med skolans rektor ska få bedöma sina lärare. Det faller på sin egen orimlighet.

För att det ska kunna gå att göra en ännu bättre bedömning av lärarna, och få en större lönespridning, så kommer det att ställas betydligt större krav på skolans rektorer och andra i arbetsledande funktion som är med och sätter lön. De måste befinna sig ute i klassrummen och observera hur varje enskild lärare hanterar sina lektioner så att detta kan vara en del av bedömningen.

Vad som är en duktig lärare är precis lika enkelt eller svårt att konstatera som inom många andra yrken. Skillnaden är att där sker det redan idag.

Men att bra lärare ska ha bättre lön än sina sopiga kollegor borde vara en självklarhet. Att soporna sedan blir sura över att de inte får samma löneökningar som sina bättre kollegor med motiveringen att de gör samma jobb är mest ett problem som har att göra med lärarsopans egen självbild och allt för stora självförtroende.

Relaterat i media:

Dn Dn Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , Intressant.se