Change we can believe in?

Trots att det funnits många osäkra röster så har då, ändå som väntat, det amerikanska folket valt Barack Obama till sin 44:e president.

Yes, we did

Om han är det hopp och den förändring som så många, i både USA och övriga världen, hoppas på återstår att se. För det är verkligen upp till bevis i en tid av många både tuffa och besvärliga omständigheter att ta hand om. Dessutom ska retorik under en lång valkampanj omsättas till verklighet, något som säkert inte heller är det lättaste.

Dessutom ska man, vid sidan om stora ekonomiska bekymmer, inte glömma bort vad yttre omständigheter kan komma att påverka färdlinjen. För även om George W Bush har visat sig vara en usel president på många sätt så vet vi faktiskt inte hur hans presidenttid hade sett ut, och bedömts, om 9/11 inte hade inträffat redan under hans första år som president.

Nu är läget ett annorlunda, med ett fortsatt krig i både Irak och Afganistan, men vad händer om en attack på amerikansk mark, likt den 2001, sker igen? Hur hanterar Obama-administrationen detta inte helt otänkbara scenario?

En annan stor farhåga, en sådan här dag när många gläds åt valresultatet, är hur länge det dröjer innan Obama utsätts för ett allvarligt attentatsförsök. För att det kommer att ske är jag nog tyvärr ganska övertygad om.

Att det skrivs historia i och med detta val av Obama är klart. Låt oss hoppas att det också är ett positivt historiskt vägval som har skett denna dag.

Relaterat i media:

SvD SvD SvD Dn Dn Dn Aftonbladet Aftonbladet Dagen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , Intressant.se