Bloggen har blivit bimbons revansch över sportnörden

Många är de tjejer som under lång tid fått fördomar kastade efter sig för att de varit blonda och extremt intresserade av sitt utseende, både hur de rent kroppsligt set ut och vad de har på sig. De har helt enkelt kategoriserats in som blonda modeintresserade bimbos.

På senare år har vi sett på när bloggandet gått ifrån något mycket okänt, enbart till för de riktigt initierade entusiasterna. Det är inte mer än knappt fyra år sedan som det började röra på sig på allvar och det har sedan skett en enorm utveckling, både av antalet bloggar, och bredden i vad det skrivs om.

Det som idag är allra störst, i ren uppmärksamhet, är de samhällspolitiska bloggarna som under året med tydlighet visat sig vara en faktor som är med och påverkar vilken riktning olika politiska beslut ska ta. Den andra stora delen av bloggosfären, som uppmärksammas, är alla de tjejer som skriver och publicerar bilder om och med sig själva i kvadrat och det är dessutom där som det, i motsats till de politiska bloggarna, finns lite pengar att tjäna på sitt självutlämnande

Vi kan se både okända tjejer, som byggt upp sig själva till kända bloggare, och redan tidigare kända tjejer som på olika sätt har bespottats för sin dumhet och allmänna bimbobeteende i olika sammanhang, men som nu med sitt bloggande både fortsätter bli uppmärksammade och tjänar stora pengar på detta utlämnande av sig själva.

Det spelar ingen roll att de inte kan skriva en sammanhängande text på fyra meningar, korrekt stavade och med hyfsat korrekt grammatik, för de lockar ändå extrema mängder läsare till minsta lilla inlägg. Mellan 50-100 kommentarer på ett inlägg, som ur mitt eget farbror-perspektiv inte ens borde ha publicerats eller i alla fall inte uppmärksammats, är inte något ovanligt.

Ett lysande exempel på ovanstående fenomen är, den av både mig och andra, hånade och förlöjligade Linda Rosing som har blivit vår tids gummiboll som lyckats dyka upp i det ena konstiga projektet efter det andra, men som nu bloggar och tjänar stora pengar på egentligen inte någonting vettigt alls mer än att prata om sig själv.

Linda-rosing

Nu är inte Linda Rosing någon modebloggare i den bemärkelsen, men hon är ett gott exempel på den blonda tjejen med fördomar rasandes efter sig och det finns många av de riktiga modebloggarna som garanterat också har fått en bimbostämpel i pannan, något de nu med sina luktrativa bloggar tar en gruvlig revanch för.

Att inte samhällspolitiska bloggar är lika sexiga och ekonomiskt tilldragande är kanske inte så konstigt, men det finns ett annat område där det råder ett märkligt underskott i bloggosfären. Det handlar om sportens värld, som har genomkommersialiserats under en lång tid men som i bloggform är underutvecklat och till synes utan några möjligheter att dra in några stålar.

Jag är ofta förundrad över detta och en slutsats som man kan dra av detta är att alla sportfånar till killar inte är i närheten av de jämnåriga bimbobrudarnas anammande och succé i den svenska bloggosfären.

De tio privata modebloggarna med störst antal besök enligt Bloggportalen har under de senaste 7 dygnen skramlat ihop i runda slängar 1 200 000 besökare. De tio mest privata sportbloggarna har under samma vecka lockat ungefär 84 000 besökare.

Med tanke på hur stort idrottsintresset är i vårt land så är representationen och kvalitén av sportbloggar pinsam. Landets sportnördar har helt enkelt inte anammat den stora möjlighet som existerar även om det finns några undantag som drar lite läsare som den hockeyblogg Johan i Malmö har och den exelenta IFK Göteborgs-bloggen Bara ben på Glenn Hysén.

Men förutom dessa två finns det inte mycket att skryta med. Man kan ju exempelvis fundera över varför det inte finns en enda stolt supporter till någon av stockholmsklubbarna som bloggar med någon större framgång. För mycket annat som inte har med själva idrotten att tänka på kanske.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , Intressant.se