Billigare borätter retar de som redan köpt

Vad var det jag sa kan jag kaxigt säga emellanåt, och det gör jag verkligen när det gäller marknaden med nyproducerade bostadsrätter.

Redan innan det blev ekonomisk kris världen över så har det varit ganska tydligt hur överetableringen av svindyra bostadsrätter skulle få sig en rejäl knäck. I Borås har det byggts och byggts de senaste åren och nu helt plötsligt är det tomt på efterfrågan trots att det står halvfärdiga hus som snart är inflyttningsklara osålda.

Alldeles intill mitt gamla jobb i Borås har de under det här året slängt upp först två och sedan ett tredje lägenhetshus alldeles intill riksväg 40 och Textilmuseet. Nu reas dessa lägenheter ut genom att byggherren Hökerum bygg bjuder på månadskostnaden under de fyra första åren, något som motsvarar upp till 450 000 kronor.

Vad händer då tror ni? Jo då blir de som redan har köpt sina lägenheter förbannade för att deras blivande granne kommer billigare undan än vad de själva har gjort. De har med andra ord aldrig hört talas om tillgång och efterfrågan och frågan är hur de resonerar när de kritiserar att Hökerum bygg eftersträvar att sälja alla lägenheter?

Kamelian
Det är precis som med vad som helst annat vi säljer och köper. På toppen av en högkonjunktur kan man få ut snuskigt mycket både för halvrisiga hus och bättre begagnade bilar. Eller så är det andra faktorer som helt plötsligt svänger och avgör att något du trodde du kunde få ut en rejäl hacka för inte längre är värt speciellt mycket. Fråga alla de som försöker sälja sin Volvo XC, som de köpt för dyra pengar, och nu inte får ut mycket mer än vad en ny Renault Clio kostar.

Det är som om vi skulle klaga över att vi köpte vårt hus för ett halvår sedan och att ett av grannhusen i radhuslängan, fullt jämförbart med vårt, nu säljs för 500 000 mindre än vad vi gav. Och då ska vi inte ens nämna de andra grannarna som skulle kunna gråta ihjäl sig över att ha pyntat upp 900 000 mer för bara något år sedan.

De som nu klagar i Borås, och på andra ställen, ska istället vara glada över att de lyckats få sin drömlägenhet till en summa som de även, förhoppningsvis, klarar av att betala och bo kvar i. Om inte så kommer de få rea ut sin flådiga lägenhet till någon som haft lite mer is i magen och inte överbelånat sig.

Relaterat i media:

BT Dn Sveriges Radio Svd

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , Intressant.se