Barnmorskor och alkohol i en dålig kombination

Socialstyrelsen ändrade sina rekommendationer för alkohol i samband med amning. Detta skedde i mars månad och jag ifrågasatte den gången varför Socialstyrelsen ens använde resurser för att konstatera något sådant.

Nu, 7-8 månader senare, visar det sig att flertalet av landets barnmorskor fortsätter att rekommendera total avhållsamhet från alkohol i samband och jag kan inte förstå det märkliga i detta. För utan att leka moralpredikant så är det, även om bröstmjölken nu inte blir berusande i sig, knappast speciellt lämpligt att dra i sig några glas vin om man är ensam med sitt barn.

Men barnmorskorna har glömt bort en liten tiny detalj i sammanhanget när de värnar barnet och att det inte ska tas om hand av en vinlallande mamma, för vem vill det. Där finns i de allra flesta fall, även om barnmorskorna gör sitt bästa föra att ignorera det faktumet, en pappa till det barn vars mamma vill dricka lite vin.

Det är bara för morsan att pumpa brösten tomma och låta mannen ta hand om barnet för en liten stund innan de två glasen har slutat susa i kåpan. Men så komplicerat kan man förstås inte lösa det.

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att tycka att det i grunden är en idiotisk diskussion som inte borde föras av vare sig Socialstyrelsen eller landets barnmorskor. Att inte supa till det när man har ansvaret för sitt lilla barn borde vara något som varje individ med sunt förnuft ändå borde första. Men tydligen är det inte så självklart för många.

Relaterat i media:

Allt om barn Aftonbladet Fokus Aftonbladet Dagen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , Intressant.se