YouTube hade kunnat undvika tragedin

Att förhindra dårar och deras vansinnesdåd är inte någonting som är enkelt.

Men när det finns tydliga signaler från den planerande mördaren, så som det nu gjorde i Kauhajoki i Finland, är det mycket märkligt att budbäraren av dessa signaler, YouTube och internet, får beskyllningar att vara del av vansinnesdådet.

YouTube hade, om den finska polisen gjort sitt jobb, istället kunnat agera som en bidragande faktor för att istället förhindra vad som nu skedde. Det var där han, både i text och film, visade upp sina åsikter och sin mörka syn på livet och samhället. Detta var också en anledning till att polisen plockade in honom, men tyvärr gjorde en felaktigt bedömning i måndags.

Precis som i så många andra fall skulle jag inte bli speciellt överraskad om det kommer fram fakta som tydligt visar upp en bild av en person som under lång tid visat tydliga signaler på åt vilket håll det skulle kunna gå.

Att han var en copycat är svårt att komma ifrån efter vad som redan har framgått, men att internet och YouTube skulle vara medskyldiga till brottet är en alldeles för enkel vinkling.

Relaterat:

Aftonbladet Aftonbladet SvD SvD Dn Dn

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , Intressant.se