Siewert Öholms okunniga sågning av bloggosfären

Då var det dags för ännu en journalist att svepande slänga en smocka över bloggandet i sin helhet.

Det är i alla fall så man måste tolka den debattartikel som Siewert Öholm låter publiceras i bland annat Borås Tidning idag. Han delar där med sig av sina sju förhållningssätt till bloggar:

Första rådet: Du måste inte hinna läsa alla bloggar.

Andra rådet: Du mår bättre om du inte ödslar tid på bloggtyckeriet.

Tredje rådet: Läs tidningar i stället och lyssna på P1 i radio och P2:s Aurora

Fjärde rådet: Identifiera seriösa tyckare från haverister.

Femte rådet: Inse att bloggarna inte alls är den nya demokratin.

Sjätte rådet: Tro aldrig att bloggskrivarna har de viktigaste argumenten.

Sjunde rådet: Träffa riktiga människor i den riktiga världen och tala med dem på riktigt.

Jag vet inte riktigt vad Siewert är ute efter, förutom den gamla vanliga journalistiskt snäva synen på vem som sitter på sanningen, och rätten att kommunicera denna, men tankarna om hans sju punkter kan kanske sammanfattas på följande vis:

Tankar om första rådet – Man måste inte hinna läsa några bloggar alls om man inte vill, men det vore kanske bra att läsa någon mer än Politikerbloggen och Helle Kleins innan man korsfäster hela bloggosfären.

Tankar om andra rådet – Man mår inte heller sämre av att tillgodose sig synpunkter och åsikter från andra människor som skriver intressanta och initierade texter som råkar publicera i bloggform.

Tankar om tredje rådet – Läs bloggar i en kombination med läsning av tidningar och gärna lite lyssnande på P1. På så vis får man möjligheten att skapa sig en ännu bredare bild av aktuella frågor.

Tankar om fjärde rådet – Här bifaller jag Siewerts råd, men låter det även gälla tidningar och annan aktuell media.

Tankar om femte rådet – Bloggar är en breddning av vår gemensamma demokrati som har öppnat upp betydligt större möjligheter för många människor att kunna framföra sina åsikter och i kommentarer på den egna bloggen och i inlägg på andra bloggar får stå till svars för och fortsätta argumentera för sin sak.

Tankar om sjätte rådet – Många bloggar har bra mycket bättre argument för sin sak än vad Siewert har lyckats förstå

Tankar om sjunde rådet – Här har Siewert en förutfattad mening om att alla som bloggar är någon form av nördar, utan socialt liv, som inte har förmågan att kommunicera på annat vis än genom sitt bloggande. Ingenting kunde vara mer fel.

Sammanfattningsvis så ska man konstatera att det finns bloggare som tar sig själva på alldeles för stort allvar, precis som det finns journalister som lider av samma syndrom, och att det finns en enorm mängd med bloggar som inte borde sett dagens ljus. Men att smocka till hela bloggosfären låter sig inte göras så enkelt och med så små argument som Siewert Öholm försöker sig på.

Den schablon av bloggosfären som han låter presentera är lika felaktig som att påstå att Se & Hör är detsamma som SvD, DN och P1 på Sveriges Radio. Korkat och okunnigt!

Relaterat:

Beta Alfa, Borås Tidning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , Intressant.se