Idag smäller det för Reinfeldt och hans FRA-regering

Sitter hemma på en kombinerad jobb och vård av barn-dag. Yngsta dottern har haft feber och behöver ytterligare en dag hemma innan det är dags för dagis igen.

Det är dessutom dagen när Fredrik Reinfeldt kommer att mötas av massiva protester mot regeringens genombaxande av FRA-lagen. Han kommer att märka det vid riksmötets öppnande och han kommer inte att kunna undvika att se. eller i alla fall höra talas om, alla de demonstrationer som kommer att ske idag och där de största sker på Norrmalmstorg i Stockholm, Gustav Adolfs torg i Göteborg och Möllevångstorget i Malmö.

Jag sa till min fru igår kväll att jag, trots mitt stora samhällsintresse, aldrig någonsin har deltagit i en demonstration av något slag men att jag just denna dag skulle kunna tänka mig att ta mig till Gustav Adolfs torg i Göteborg för just denna protest.

Hur Fredrik Reinfeldt och övriga allianspartier kommer att hantera FRA-frågan idag kan komma att vara avgörande för hur starka protesterna kommer att bli.

Om regeringen vill undvika en höst med fortsatt fokus på FRA, något som regeringen egentligen inte har råd med när man istället behöver belysa alla positiva saker som har genomförts, så måste man idag ta ett rejält steg tillbaka och visa någon form av trovärdig förståelse för den kritik och oro som finns.

Det är inte sannolikt, men det är nödvändigt för att inte låta den splittring som redan har orsakat så mycket oreda ska leda till betydligt värre konsekvenser. Det kan inte vara bättre att stå i riksdagen med en omröstning där tillräckligt många alliansledamöter väljer att rösta ner regeringens förslag, och den förnedring och ytterligare prestigeförlust som detta skulle vara för statsministern.

Relaterat:

Rick Falkvinge 1, Rick Falkvinge 2Oscar Swartz – Texplorer, Stoppa FRA-lagen.nu, Brev som brev, Opassande 1, Opassande 2, Blogge Bloggelito

Aftonbladet Dn sydsvenskan.se Svd Svd Svd Dn

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , Intressant.se