En populistisk lans för den svenska DDR-staten

Låt mig börja med att, än en gång, säga att det finns inget frihetligt självändamål med att kunna ladda ner några pdf:er innehållande bilder på två obduserade barn via The Pirate Bay. Det är inte bilderna i sig som frågeställningen i grunden handlar om.

En som faller för denna enkla vinkling, och som väljer att skuldbelägga The Pirate Bay, och alla deras många vänner, är Smålandspostens Marcus Svensson. Det är samme Svensson som har fört ett korståg emot alla FRA-motståndare under de senaste månaderna som nu uttalar sig så här om Arbogamålet och den förundersökning som finns möjlig att ladda ner:

Fri musik och film, men också förundersökningsmaterial med bilder på döda barn.
Låt oss komma ihåg att fildelarsajten Pirate Bay har lika många vänner
som användare. Den som tar del av piraternas tjänster stärker inte bara
deras ekonomiska ställning utan också deras normativa syn på
mellanmänskliga relationer: en kall människosyn där personlig
integritet saknar värde.

En kall människosyn där personlig integritet saknar värde säger en av de starkaste FRA-förespråkarna i hela Småland.

Han skriver också att den som tar del av The Pirate Bays tjänster stärker deras ekonomiska ställning. I det här, det första uppmärksammade fallet med spridning av den här typen av material via torrents, handlar det inte ens om en delning av upphovsrättsligts material utan om material som är fritt var och en av oss att ta del av utan att ens tala om vem vi är och för vilket syfte vi vill läsa förundersökningen. Istället för att blint lita på Marcus Svensson och hans mediakollegor kan nu en stor mängd personer läsa en lång förundersökning och ta del av enorma mängder uppgifter som aldrig någonsin rapporterats i vare sig Smålandsposten eller någon annan tidning.

Det är självfallet så att många, många av de som nu hämtat hem denna förundersökning har gjort det för den blivit så uppmärksammad.

Det ironiska i sammanhanget är att det är just gammelmedia och dess journalister som har informerat oss, den stora allmänheten, om dess existens på The Pirate Bay och därmed i allra högsta grad bidragit till den ekonomiska vinning som The Pirate Bay gör. I TV4:s fall handlar det inte bara om att de talat om för oss att den finns. De har dessutom illustrerat det hela med att visa The Pirate Bays hemsida och vad denna torrent heter. Snacka om gratisreklam!

Det är enkelt att populistiskt ondgöra sig över bilderna av de döda barnen och använda detta som ett slagträ för att först slå på The Pirate Bay och sedan för att hota med stramare regler för vad som är offentliga handlingar. Det enda lilla problemet i detta populistiska och korrekta korståg handlar om att bilderna i sig mycket väl hade kunnat varit bortplockade från dokumenten redan från början. Till detta finns det laglig grund, men eftersom den här typen av spridning inte har skett på detta vis tidigare så var det inte heller någon som tänkte så långt. 

Piraterna har många vänner, i det har Marcus Svensson rätt. Låt oss hoppas att informationsfriheten har mångfallt fler vänner än så i vårt land. Svenssons åsikter ser ut att ha en linje som går ut på att vi ska övervakas mera och få betydande skärpningar i våra möjligheter att kunna informera oss om sådant som, så här långt, varit ett fundament i det öppna samhället.

Simon Ungman Hein beskriver det mycket väl på Newsmill när han säger att även om det är obekvämt så är det viktigt att vi inser
vikten av att stärka och behålla de friheter vi så ofta tar förgivet.
Sällan får vi tillfället att göra de uppoffringar som krävs och
faktiskt förtjäna den demokratiska rättsordning vi lever i.

Relaterat:

Svd Dn Aftonbladet Dn
Marcus Svensson, Blogge Bloggelito, Newsmill


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , Intressant.se