Klassiska Liverpool möter framtiden med stil

Regnet smattrar mot Johns ansikte där han står uppsatt till allmän beskådan på det nya hotellet.

Mathew Street är en blandning av nostalgi, historiska vingslag och ren kommersiell spekulation på just det historiska. Hotellet synes vara det färskaste exemplet på just detta och där en pint kostar en tia mer än någon annanstans.

Liverpool är fotboll och The Beatles, men det är även en stad i ruskigt snabb förändring där byggarbetena mer eller mindre pågår 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan och skiftena mellan gammalt och nytt och skiftena mellan gammalt och nytt emellanåt är dramatisk.

Att stan utsågs till, och just nu genomför sitt år som, europeisk kulturhuvstad 2008 har ifrågasatts av många och det kan på ytan tyckas en aning märkligt att man inte märker något påtagligt av just detta. Men om man börjar fundera över saken så står och går man faktiskt mitt i kulturen hela tiden.

Det är genuina brittiska pubar som White Star och The Grapes. Det handlar om det klassiska hamnområdet, under enorm förvandling, med området runt Albert Dock som ett nav.

Det är Anfield Road och Liverpool Football Club.

Och slutligen så är det givetvis det som på något vis genomsyrar hela Liverpool, nämligen The Fab Four och deras egen moderna historia som är skriven de senaste femtio åren genom sin musik och den anknytning till stan som finns genom deras texter.

Navet kring deras Liverpool finns just på och omkring Mathew Street med klassiska The Cavern Club och nyöppnade Hard Days Night Hotel.

Liverpool som resmål är en positiv överraskning och man behöver, trots ovanstående beskrivning, definitivt inte vara en Beatles- eller fotbollsfantast för att kunna njuta av ett besök i stan, men det underlättar kanske en aning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , Intressant.se