Bolt skriver om historien

Jag jämförde Usain Bolts världsrekord på 100 meter med ett enda annat friidrottsögonblick jag upplevt, nämligen Michael Johnsons historiska världsrekordlopp på 200 meter i Atlanta 1996.

Från och med nu ska jag komma ihåg Michael Johnsons 19.32 som ett fantastiskt lopp, men det är Usain Bolt som har raderat ut det världsrekordet och istället ristat in sitt eget på 19.30 i historieböckerna.

Och vet ni vad det sköna är? Jag får inte för en sekund en misstanke om att han skulle vara dopad. Jag kan givetvis ha fel, men jag hoppas det verkligen inte för från att under större delen av mitt liv ha sett den ene sprintern muskulösare än den andre springa 100 och 200 meter så kommer Bolt fram och ser alldeles normal ut.

Det är inte längre en bodybuilder a la Ben Johnson, Linford Christie eller Maurice Green som springer och vinner. Det är mer en Carl Lewis, fast en uppgraderad variant som krossar allt och alla som funnits före honom i historien.

Idag sprang han ända in i mål, men han gjorde det i nästan en sekundmeters motvind! Vad händer om han på båda distanserna får perfekta förutsättningar och springer hela vägen över mållinjen?

Han har skrivit om historien två gånger under de senaste dagarna. Referensramarna för vad som är möjligt har flyttats till en helt annan nivå och han kommer att göra det flera gånger under de kommande åren.

Relaterat:

Dn Svd sydsvenskan.se Aftonbladet

Intressant.se