Kejsarens nya kläder

Att anpassa sig till verkligheten kan vara en god egenskap men, att likt en kameleont, bekläda sig med attityder och åsikter som man en gång i tiden har hatat att själv bli utsatt för, och kämpat för att förändra, är ingenting annat än beklämmande.

Det är just detta som statsminister Fredrik Reinfeldt har lyckats med – från den som blev utsatt till den som utsätter. En successiv förvandling som de senaste veckorna, i samband med FRA-omröstningen i riksdagen, även har blottats i offentlighetens ljus.

Den partipiska, som en gång i tiden försatte Fredrik Reinfeldt i ett moderat politiskt vakum, har använts flitigt av samtliga allianspartier inklusive Reinfeldts eget.

Detta får mig att fundera över vilken människosyn och allmän syn på frihet och individualism som egentligen råder hos vår regering och de uttalat liberala krafter de säger sig tillhöra?

Om man lyckas behandla sina egna partikamrater i riksdagen på det vis som nu har skett så kan man undra hur mycket luft det finns i alla ord innehållande omtankar om personer i utanförskap och en rad andra benämningar som används i det moderata schlingmanska språkbruket.

Den unge, och på 90-talet illa behandlade, Fredrik Reinfeldt togs till nåder och fick efter det moderata valfiaskot 2002 uppdraget att leda det som döptes till de nya moderaterna. Det som blev en succé för honom i valet 2006 har nu förvandlats till en moderat kejsare utan kläder.

Visserligen glömmer vi fort bort politiska snedsprång av olika slag. Men frågan är om inte den här, för regeringen obegripliga krisen, kommer att få förödande konsekvenser. Det kommer att krävas enorma ansträngningar för att återupprätta ett tillräckligt stort förtroende, i första hand hos sina egna kärnväljare, för att ens ha skuggan av en chans i valet 2010.

Sannolikheten är nog större att Fredrik Reinfeldt kommer att få byta till en betydligt mer undanskymd roll efter det valet. Kanske dyker han upp i Carl Bildts bejublade kamoflagekavaj?

Relaterat:

SvD SvD SvD
Svensson, Ingerö

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,