Göteborg drar ner tempot på byte till miljöbilar

Göteborg har just gått miste om att ytterligare en miljöklassad bil ska rulla in och ut ur stan varje vardag året runt.

Anledningen till detta är att Göteborgs kommun i slutet av juni valde att radikalt förändra reglerna för att kunna erhålla ett parkeringstillstånd som innebär gratis parkering. Detta innebär bland annat att man måste vara bosatt i Göteborgs Kommun för att få ett sådant tillstånd utfördat. Deras skäl är att det blivit stora bekymmer att, i takt med allt fler miljöbilar, hitta parkeringsplatser i framför allt innerstan.

Mitt “problem”, när jag började arbeta i Göteborg för någon månad sedan, är att jag lägger ungefär 50 kronor per dag på att parkera min knappt 3 år gamla Mitsubishi Colt. Av denna anledning hade vi bestämt oss för att byta den till en miljöklassad bil och istället lägga den tusenlapp det handlar om på en ny bil istället. Efter Göteborgs kommuns beslut blir det inget med detta.

Jag har full förståelse för problematiken med miljöbilsbelägrade parkeringsplatser i centrala stan, men det borde ha gått att göra det något mer sofistikerat än att helt sonika utestänga alla pendlare från möjligheten.

Det löser kanske delar av parkeringsproblematiken, men det drar samtidigt ner tempot på utbytet till miljöklassade bilar. I alla fall innebär det att jag kommer att vänta något år ytterligare med ett byte till miljöfordon. 

Det kanske är dags för trängselskatter även i Göteborg som ett incitament för att skaffa sig miljöbil?

Relaterat:

Svd Svd Svd Dn

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se