A longing to California

Det är märkligt hur man kan påverkas av att besöka ett land och vad det i efterhand är som har gett störst intryck.

Våren/försommaren 2004 tillbringade jag en månad i USA. Tre delar av ett fascinerande land som också visade upp tre olika länder i landet.

9 dagar i New York. En stad som länge varit en dröm att besöka och som fortfarande är mitt absoluta drömresmål.

5 dagar i Las Vegas. Det sjukaste ställe jag någonsin besökt som jag just då inte alls uppskattade så mycket som jag successivt har gjort i efterhand. Definitivt ett ställe att återvända till, men då inte som ett stopp på vägen mellan New York och…

…14 dagar med bil i Kalifornien, varav de sista 6 dagarna boendes i La Jolla utanför San Diego.

Det starkaste intrycket av Kalifornien är naturen som är så varierande och storslagen. Något som var helt oväntat för mig.

Från Las Vegas med nattstopp i Barstow på ett sånt där motell som man ser i alla filmer. Vidare upp i bergen på slingervägar genom  Sequoia National Forest och det gigantiska General Sherman tree.

Sequoia2

Fresno – ännu en natt i ännu en stad som bara innebär ett motell och en säng. Ut på “landet” i Kalifornien med besök i Mariposa, Coulterville, Sonora  och idyllen Jamestown med alla sina antikaffärer.

Ny natt i ny anynom stad. Denna gången Modesto. Tanken är sedan att passera San Francisco norr ifrån över Golden gate-bron. Något går fel i navigationen (!),  hamnar i fel fil och är utan att riktigt förstå hur är vi på väg upp på Bay Bridge rakt in i San Francisco istället för en snygg passage norrifrån för att sedan ta oss ut längs med kusten med kurs söderut.

Vad gör man på tillfälligt besök i San Francisco några timmar. Jo, självklart tar vi oss hela vägen till Fisherman’s Wharf med utsikt över Alcatraz och den där gyllene bron som vi från början hade för avsikt att passera över!

Golden gate fishermans wharf

Det som sedan följer under de närmaste dagarna är något som jag önskar att alla fick uppleva. En resa med bil längs med gamla Highway one utmed den kaliforniska kusten hela vägen ner till San Diego. Det är verkligen fantastiskt och storslaget på ett sätt som är svårt att beskriva.

BigSurHighway

På denna väg längs kusten sker nattstopp i betydligt trevligare miljöer än tidigare nämnda städer. Santa Cruz, Morro Bay och Ventura.

MoroBay

Det riktiga vilan på hela USA-månaden kom i La Jolla – ett halvrisigt motell med helt okej rum på Sands of La Jolla.

Min association till La Jolla innan jag kom dit var att det var hit som Dylan i “Beverly Hills 90210” åkte för att surfa. När jag kom dit så förstod jag varför. Det formligen kryllar av surfare överallt längs kusten.

Dagarna i San Diego ägnas åt att slappa och se på omgivningarna. Tanken var att slappandet skulle innebära mycket strandliv och sol, men tyvärr var slutet av maj 2004 inte så soligt som vi hade tänkt.

LaJollaSurfing

Dagsutflykt till mexikanska Tijuana höll på att ta slut vid gränskontrollen in i USA igen. Varför! På grund av ett grönt äpple som min fru hade haft med sig från USA in i Mexiko och tillbaka igen. Man får inte föra in frukt och grönt i Kalifornien hur som helst på grund av risken för ohyra och annan smitta som inte önskas i det kaliforniska jordbruket. Samma kontroller finns vid gränsen mellan Nevada och Kalifornien. Gränspolisen var av det snälla slaget, tog äpplet i beslag och lät oss gå vidare.

Vägen tillbaka till McCarran International Airport i Las Vegas, varifrån vi skulle flyga hem, togs genom att snedda upp genom landskapet och ett besök i Palm Springs i Mojaveöknens utkant. Om det inte var varmt i San Diego så kan jag meddela att detta var ett av de absolut svettigaste ställen jag varit på. Älskade det i 2 timmar och hatade det resterande 14 – möjligen också beroende på hemlängtan…

Palm-springs

Sedan följde en dag i bil genom öken, spikraka vägar och Joshua trees. Passerade ökenmetropoler som Twentynine Palms, Amboy, Essex och Searchlight innan det sista hotellstoppet i Primm Valley Resort en liten bit från Las Vegas.

Joshua_tree

Ett hotell belamrat av människor som ska fira långweekend i form av Memorial Day och ett hotell som för oss enbart handlade om sista natten innan flyget till Sverige gick hem.

Mccarran

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Intressant.se