Den svenska demokratins svarta vecka

Det har varit en vecka där det svenska politiska etablissemanget har visat upp några av sina allra sämsta sidor.

Det handlar om hur företrädare för de olika allianspartierna på olika sätt har lyckats svärta ner sig på ett vis som kommer att påverka förtroendet, i första hand för regeringen, men även förtroendet för politiker i allmänhet och det ifrån verkligheten, i hög grad, isolerade liv de tycks leva.

FRA-lagen har blottat ett otäckt sätt att, från centralt håll i partierna, försöka styra sina undersåtar i ett på förhand uppgjort spår alldeles oavsett det personliga övertygelsen i en enskild fråga. Det är, enligt en folkpartistisk devis, individen som ska ställa upp för partiet och inte partiet som ska ställa upp för individen.

Sedan har vi Fredrick Federley, grin-Olle själv från centerpartiet, som har gått i fronten för motståndet mot FRA-lagen inom alliansen, som har stått där i riksdagen och halvt om halvt lipat sig igenom debatten om FRA för att försöka få till stånd en annan lösning. När det sedan bara blir en kosmetisk förändring från ursprungsförslaget så lägger han sig platt och röstar för genomförandet av lagen.

Som om det inte vore nog med att han har gjort tidernas kovändning. Dessutom har det visat sig att det inte alls var han, partikamraten Annie Johansson och deras centerparti som fick till stånd återremitteringen och de extra kontrollstationerna i lagen. Det var folkpartiet som lyckades peta in detta i alliansförslaget.

Det förtroende som han, även hos mig, sakta men säkert lyckats bygga upp under senare år borde vara helt borta idag. Hos mig är det i alla fall så.

Den ende allianspolitiker som gått ur veckan med hedern i behåll är folkpartisten Camilla Lindberg som var ensam om att våga trotsa Johan Pehrsons syn på individen och partiet.

Som om ovanstående inte vore nog, för alliansen i allmänhet och centerpartiet i synnerhet, så har dessutom centerns kommunikationschef Lena Forsman lyckats med det ytterst osmakliga att skicka ett mail till chefen på Strix för att dennes anställde, tillika centersympatisören Richard Slätt, starkt har kritiserat FRA-lagen:

Hej, vänder mig till dig i egenskap av chef eftersom jag hade själv uppskattat en kontakt från en kollega i samma situation.
En
person som presenterar sig som medarbetare på Strix har en blogg där
han använder ett språk och en ton som tyvärr är vanlig i bloggvärlden
men är oacceptabel i umgänget människor emellan.

Nu är det ledamöter i riksdagen som är föremål för hans hat men det är ändå över gränsen.
Vill
bara fråga om du tycker det är ok att en medarbetare på ert företag,
där han presenterar sig som journalist agerar så här.

Han presenterar även sina arbetsgivare genom att länka till er hemsida.

Lena Forsman är lika oförstående till kritiken mot henne som Fredrick Federley verkar vara mot den skit som har östs över honom de senaste dagarna.

Det är många alliansvänner som idag både är besvikna och förbannade över hur deras företrädare har hanterat FRA-frågan. Det är också många som idag säger att de inte kommer att lägga sin röst på något av dessa partier i nästa riksdagsval där den denna enskilda fråga blivit droppen som fått bägaren att rinna över. Vad deras alternativ är, sosseröst eller blankröst, framgår inte. Men sannolikt handlar det om en blankröst i så fall.

Det är också många som tror att denna fråga kommer att påverka utgången i valet 2010. Jag tror inte att denna enskilda fråga, hur viktig den än är, kommer att påverka någonting speciellt i september 2010. Hur mycket syre den svenska bloggosfären än har lyckats blåsa in i frågan så har jag svårt att se att detta skulle räcka till någon långvarig reaktion bland de stora massorna som inte hade en aning om vad FRA-lagen handlade om för ett par veckor sedan.

Det kommer att vara EU-val, svenskt ordförandeskap i EU och en rad andra saker som avgör valet 2010, men inte FRA-lagen.

Den borde ha en stor betydelse, men jag tror det inte.

Relaterat:

Rätt & Slätt, Johan Ingerö 1, Johan Ingerö 2, Johan Ingerö 3, Enligt min humla

Dn Aftonbladet sydsvenskan.se

Andra bloggar om: , , , , , , ,