Bloggosfären är en spegel av gammelmedia

Är det inte märkligt hur representanter för gammelmedia ständigt försöker racka ner på bloggandet? Det sker genom att peka på det minst seriösa och blunda för det som faktiskt tillför, och kompletterar övrig media, en hel del.

Senast i raden är Marcus Svensson på Smålandsposten som har varit inne och läst de mest sökta termerna på Aftonbladets Bloggportalen. Utifrån detta konstaterar han att det i bloggosfären är downmarket som gäller.

Han tillstår visserligen att det finns guldkorn även i bloggosfären men att bara tanken på att denna sfär helt skulle ersätta det journalistiska
hantverket ger kalla kårar. I bloggosfären är sanning och fakta i
högsta grad något relativt.

Jag vet inte om det är någon seriös person som har fått för sig att bloggosfären skulle kunna ersätta det journalistiska hantverket. Men när denna sfär, som av vissa uppenbarligen består av 99 % dynga, lyckas beröra så många seriösa journalister som den ända lyckats göra, så kan man inte annat än fundera över vad intresset beror på. Rädsla för konkurrens eller bara något tacksamt att skriva om?

Vi vet att det är långt ifrån alla journalister som ser bloggar som lika oseriösa som Marcus Svensson gör. Det han kanske borde göra är att ta en rejäl intern diskussion över seriositeten på sin egen tidning Smålandsposten. Vad sägs om det senaste inlägget från en av deras bloggare som heter Fanny:

"FY HELVETE VAD DET ÄR VARMMMMMT JAG AVLIDER.


Ni känner säkert likadant. Tänk, att det var på grund av en jäkla junisol som man tillslut skulle checka ut för. Otroligt.


Kul att vi ska plåta varenda varenda par som går på bal i Växjö
förresten. Så att alla kan gå in på sidan och titta på sig själva.
Smp.se is happening, jag säger ju det. Happening happening. Är ni
riktigt ihärdiga besökare kan ni kanske få se min underbara lilla
klänning tillsammans med en otroligt snygg date efter torsdagens
rapporteringar. SO EXCLUSIVE.


Nej jisses alltså. Nu går det inte mer. Nu dränker jag mig i Helgasjön."

Det är förvisso inte varken någon sexnovell eller några stayups, gummistövlar, marijuana, sexleksaker, schulman eller någon otrohet i hennes text, men nog ligger den närmare det oseriösa hållet.

Kan undra om hon får betalt av Smålandsposten för att skriva den dyngan?

Bloggosfären är en spegel – av både gammelmedia och samhället i stort – och om Marcus Svensson vill att spegelbilden av den egna branschen ska se lite mer fördelaktig ut så kanske det är ett självkritiskt seminarium med kollegorna som borde hållas på stadshotellet i Växjö.

Relaterat:

Marcus Svensson, Fanny

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , Intressant.se