Lata unga svenska killar

Det kan bero på ren otur men det kan likaväl vara, vad jag tror, ett tydligt mönster som har visat upp sig de senaste åren. Allt fler unga är betydligt mer kräsna, krävande och lata när de söker, och får ett "okvalificerat" jobb, än vad som var fallet för 5 år sedan. Ett annat tydligt mönster är att unga tjejer är betydligt mindre kräsna, krävande och lata än vad jämnåriga killar är.

För fem år sedan gick det en tjej på fem intresserade av ett lagerjobb. Idag är det minst hälften som är tjejer och av de som aktivt anmäler sitt intresse är siffran ännu högre.

Allt ovanstående kan som sagt vara en tillfällighet, men jag kom ändå att tänka på detta när jag läser Linda Skugges krönika om att svenskar är helt förstörda av sosseriet.

Att det handlar om en koppling till just sossesamhället, och det negativa med detta, tror jag till viss del kan stämma även på mina iakttagelser som jag tror grundar sig i en uppfattning om att kunna ställa orimliga krav på vad omgivningen ska servera samtidigt som den egna insatsen inte är i närheten av att synkronisera dessa krav.

Kraven på omgivningen harmoniserar inte med de egna, oftast mycket blygsamma, ambitionerna och förståelsen för att det krävs en hård arbetsinsats innan man premieras snarare än att ha varit anställd 2 månader längre än kollegan när ett ledigt ansvar ska fördelas ut.

Det kan också handla om dålig självinsikt, koncentrationsförmåga och disciplin som lätt visar sig på utdragna raster, surfande på arbetstid och diverse olika mobiltelefonrelaterade saker.

Det kan också handla om att jag håller på att bli en grinig gammal gubbe som ställer orimliga krav på unga tjejer och killar, men jag tror tyvärr inte att det är så enkelt. Det handlar helt enkelt om en kraftig omsvängning i synen på förväntningar på andra i relation till den egna insatsen.

Som tur är har jag just nu, när jag snart slutar mitt jobb som lagerchef, en alldeles fantastisk personalstyrka som inte på något vis kan kopplas till ovanstående iakttagelser…

 

Uppdatering:

Läs även dagens DN Debatt om invandrarna betydelse för den svenska välfärden.

Relaterat:

Expressen Dn

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se