Hur är det med stödet för Burmas befolkning egentligen?

Efter den cyklon som svepte in över Burma helgen som gick så uppskattas nu flera miljoner burmeser vara hemlösa och så många som 100 000 människor har redan avlidit. Siffran stiger hela tiden.

Under hösten 2007 var stödet till de burmesiska munkarna och landets
kuvade befolkning stort. Det var demonstrationer och röda tröjor i
manifestationer till stöd för Burmas demokratirörelse. Det var protester, inte bara mot militärregimen i Burma, utan även mot Kina och dess inblandning.

Protesterna mot Kina har fortsatt, men nu med Tibet som huvudfokus, samtidigt som vurmandet för Burma klingat av. Nu när en cyklon har ödelagt landområden och tagit livet av enorma mängder burmeser så är det märkvärdigt tyst i debatten utanför de pliktskyldiga nyhetsreportagen.

Men det är väl så det är, vi orkar inte fokusera på mer än en fasansfull företeelse åt gången och just nu, när det skrivs spaltmeter om Josef Fritzls skräckvälde i österrikiska Amstetten och få eller inte några svenska medborgare har förolyckats i Burma, så är det inte så noga som det var i samband med hypen förra hösten i samband med munkarnas protester.

Det hade varit annat ljud i skällan om cyklonen dragit in lite längre söder ut i Thailand och drabbat några semestrande svenska medelklassfamiljer.

För övrigt så stödjer jag självfallet allt strävande och all kamp för att ge det burmesiska folket sin frihet från dagens förtryck, men har ibland lite svårt att förstå vad det är som engagerar.

Relaterat:

Svd Dn Aftonbladet Svd

 

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se