Englas begravning – SVT har passerat alla gränser

Hur är det möjligt för den svenska statstelevisionen att ta beslut om att sända den mördade Engla Juncosa Höglunds begravning?

Jag skrev redan igår att det borde vara fullkomligt självklart att man inte sänder en mördad liten flickas begravning i SVT. Min förhoppning då var att man ännu inte sagt nej för att hantera frågan så varsamt som möjligt gentemot familjen. Tyvärr hade jag fel.

Vad är det som gör att SVT anser det rätt att sända denna begravning av ett litet barn i direktsändning?

Under mitt liv kan jag bara dra mig till minnes fyra begravningar som har sänts i tv – Gustav VI Adolf 1973, Olof Palme 1986, Prinsessan Diana 1997 och Anna Lindh 2003.

Det är troligt att det finns några fler begravningar med anknytning till kungahuset eller andra offentliga personer som har sänts i tv, men med reservation för detta, så är det beslut som SVT nu tagit, alldeles unikt och något som kommer att skapa en kraftig debatt om något helt annat än vad den mördade Englas mamma någonsin har kunnat ana och haft som ambition med sin önskan.

Hur hanterar SVT nästa förfrågan från anhöriga till någon som avlidit och som önskar att den personens död är viktig att upmärksamma genom en offentlig begravning sänd i den statliga televisionen?

Det är återigen mycket viktigt att påpeka att det inte är Englas mamma och övriga anhöriga som ska ifrågasättas för vad som nu kommer att ske.

Deras tankar om hur de, i en tid av stor sorg, vill hantera Englas sista vila är något som ska respekteras, men deras önskemål om en direktsänd begravning är något som borde ha besvarats med ett vänligt men bestämt nej från ansvariga på SVT.

Alla normalt funtade människor har berörts på ett mycket starkt sätt av vad som hände Engla, men någonstans under tiden som har gått passerades en gräns när den tragiska historien övergick till någonting betydligt mer ytligt. Och tyvärr medverkar nu SVT till att dra ner det till en bottennivå.

Relaterat:

Linda Skugge, Johan Ingerö

Svd Dn

 

Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se