Är det bättre att spela poker än att vara modeintresserad?

Debatten om modebloggarna bara fortsätter. Senast ut är komikern Tobias Persson som i Expressen vill att unga tjejer ska göra något vettigare än att fotografera sin senaste fika.

Han tycker också att det gör mer
ont […] när just unga tjejer tar sms-lån för att köpa en svindyr
märkesväska de inte behöver än när en medelålders man köper en platt-tv
till toaletten
.

Frågan är hur mycket det bättre är när killar i motsvarande ålder tar sms-lån för att fortsätta finansiera sitt pokerspelande i jakten på sin rikedom?

Frågan är också varför det blir ett sånt herrans liv över just detta aktuella fenomen? Det kan möjligtvis inte handla om att det är unga och framgångsrika tjejer som är föremålet för diskussionen och att det är lättare att falla in i ett generellt nedvärderande av vad de håller på med?

För en gångs skull (!) är jag beredd att hålla med om en hel del av vad Liza Marklund skriver:

Modebloggarna utgör en grupp som är lika könsmässigt homogen som en manlig fotbollsturnering. Det är oerhört ovanligt att hitta något liknande bland kvinnor, särskilt i den generationen.

[…]

TV8 intervjuar shoppingbloggaren ”Blondinbella” och PM Nilsson i samma soffa. Konsumentverket rycker ut och granskar om modebloggarna bryter mot marknadsföringslagen. Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand skriver debattartiklar där hon är ”bekymrad” över bloggarnas ”smygreklam”.

Något har alltså hänt, men till skillnad från Maria Wetterstrand är jag inte särskilt bekymrad.
Konsumtionshysterin sköljer över oss vart vi än vänder oss. Det enda som ändrats i det här fallet är att avsändaren tillhör en grupp vi tidigare enbart sett som konsumenter.
Inte som leverantörer av själva budskapet.

Tobias Persson väljer att, istället för att försöka förstå vad som ligger bakom och fascineras av vad som sker, att uppmana tjejerna att göra något vettigt istället. Och han gör det dessutom på ett sätt som andas mer standup än den seriösa debatt han är ute efter.

Jag vet inte vilket som gör mest ont att se – läsa en entusiastisk modebloggande ung tjej, och som dessutom tjänar pengar på sin hobby, eller en kille som hankar sig fram på standup-gig eller spelar poker på pengar som fixas med sms-lån.

Relaterat:

Expressen Expressen

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se