Facket behöver begrunda även sina egna misstag

Den höjda avgiften till a-kassan tror jag bara har snabbat på den fackliga krisen i Sverige. Höjningen blev det som gjorde att många vaknade till och funderade över varför de egentligen är med i facket.

För jag är nämligen alldeles övertygad om att den stora merparten inte hade gått ur facket om man bara hade tyckt att det gav ett mervärde.

Om nu LO-familjen, med dess medlemmar, är en del av den stora motståndsrörelsen mot alliansregeringen så gick de under förra miste om 129 413 passiva sympatisörer.

En annan fundering är hur fackförbunden, som nu tappat historiskt många medlemmar, har misslyckats med att förklara hur viktigt det är att, alldeles oavsett fackmedlemskapet, ändå har tryggheten kvar i att vara med i a-kassan.

Jag är alldeles övertygad om att facket som en aktiv och samarbetsvillig part är mycket viktig för de svenska arbetsplatserna. Problemet är bara att allt färre unga är intresserade av detta fackliga arbete. Det gamla kollektiva fackliga arbetet passar dom bara när kollektivismen gynnar den egna egoismen.

Jag är inte så säker på att det behöver vara så om facken lyfter blicken och tittar in i framtiden istället för att försöka hålla den röda fanan högt baserat på viktiga insatser och stolta traditioner från det förflutna.

Relaterat:

Dn Aftonbladet

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se