Bevara och renodla public service till vad det borde vara

Jag tillhör dom som anser att Sveriges Radio och Sveriges Television har ett utrymme att fylla, men att det borde ske med en helt annan utgångspunkt än vad som är fallet idag.

Den licens som Radiotjänst i Kiruna idag plockar in och administrerar borde omgående avslutas för att istället hanteras via skattsedeln. Sedan handlar det om att sr och svt ska sända program som utgår ifrån vad ingen av de kommersiella kanalerna sänder eller producerar.

Det är inte tittarsiffror som ska styra vad svt erbjuder oss, och vad vi förväntar oss av alla de miljoner som de förvaltar. Deras utgångspunkt ska vara frågan som Jan Gradvall ställer i senaste numret av Café, nämligen vad vi skulle missa om svt lades ner helt och hållet?

En fantastisk publikframgång som den från i lördags aktuella finalen i melodifestivalen, med över fyra miljoner tittare, är egentligen ingenting som vi ska förvänta oss från svt.

Personligen kan jag se en rad olika program (ex. Kobra, Världens modernaste land och Vad är en människa) och dramaproduktioner (ex. Kungamordet, Skärgårdsdoktorn, Möbelhandlarens dotter) i svt som med största sannolikhet inte skulle dyka upp i TV3, TV4 eller Kanal 5.

Även inom kategorin samhällsprogram och dokumentärer finns det en lång rad produktioner där få av dessa någonsin skulle fått se dagens ljus om svt inte hade funnits, även om det här finns en större konkurrens utanför public service.

Läs gärna Jan Gradvalls artikel i Café (ej på nätet ännu) och fundera över vad det är som du själv tror att vi skulle gå miste om ifall svt och sr inte längre fanns.

För övrigt tror jag att Eva Hamiltons korkade förslag om att alla datorer och mobiltelefoner ska beläggas med tv-avgift, bara för att svt:s program kan ses där, snarare kommer att snabba upp ett beslut om avskaffandes av denna idiotiska avgift än att hennes förslag blir realitet.

Relaterat:

Aftonbladet sydsvenskan.se

IDG

 

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se