Sverigedemokraternas skrattretande syn på vad som är det unikt svenska

Idag debatterade sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och socialdemokraternas Mats Johansson i SR Blekinge.

På Johanssons fråga om vad Åkesson anser är så unikt svenskt att det aldrig får berikas av inslag från andra länder svarar han att exempel på detta är Evert Taubes visor, faluröda stugor, demokrati och jämlikhet mellan könen men att bosnisk folkdans och moskéer inte är det.

Att bosnisk folkdans och moskéer inte tillhör det unikt svenska historiskt sett kan vi säkert vara överens om, men att använda Evert Taube som ett exempel på det unikt svenska som inte ska drabbas av influenser från andra kulturer är rent skrattretande.

Visserligen är Evert Taube en svensk nationalskald av enorma mått, men om det är något som kännetecknar honom så är det all den inspiration och påverkan från andra kulturer som finns att finna i hans alster där han med stor kärlek beskriver betydligt mycket mer än enbart det unikt svenska utan berikande inslag från andra kulturer.

Med andra ord är det trams och ett försök att spela på en okunnighet om Evert Taube och hans liv med alla dessa positiva influenser från sydamerika och andra delar av världen.

Men Åkesson kanske inte har lyssnat på Flickan i Havanna, Fritiof och Carmencita, Tango i Nizza, Möte i monsunen, Den glade bagarn i San Remo, Pepita dansar eller Sotaren Santiago?

Taube har berikat det svenska kulturarvet och är unik, men han är det bland annat tack vare en nyfikenhet på världen utanför, som han genom sina visor sjöng om rakt in i de svenska stugorna.

Det är just denna nyfikenhet som Åkesson och hans partikamrater helt saknar.

Relaterat:

Studio Ett om debatten

 

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se