Retoriken och verkligheten i Göran Perssons värld

Det är väl en himla tur för socialdemokraterna att Göran Persson inte längre är partiledare när det nu visar sig att hans egen retorik har mött verkligheten.

Det handlar om hans, för några år sedan, kategoriska motstånd mot hushållsnära tjänster. Något som numera har övergått till att han gladeligen utnyttjar de avdragsmöjligheter som alliansregeringen har infört.

Per Gudmundson på SvD återger hur Persson uttryckte sig under valåret 2006:

"Det är bara en slags loj överklassattityd som gör att folk inte städar själva"

"Om Reinfeldt vill att någon annan städar åt
honom så står det honom fritt. Men han ska själv betala vad det kostar.
Det är inte jag eller svenska folket som ska betala Reinfeldts
städning."

"Folk kan städa efter sig själva, det tycker jag gott"

Uppenbarligen är det mer okej att anamma hushållsnära tjänster som godsägare och Pr-konsult än vad det var som partiordförande för socialdemokraterna. I alla fall har han och Anitra Steen köpt tjänster för 51 938 kronor, något som man nu får sin skatt sänkt med 12 985 kronor för.

Detta motsvarar, om man utgår från en kostnad per timme på 300 kronor, 173 timmars köpta tjänster sedan möjligheten öppnades upp 1 juli 2007. I genomsnitt är detta 29 timmars hjälp varje månad, eller om man så vill 1 timmes hjälp till vareviga dag sedan 1 juli.

Göran Persson och Anitra Steen har därmed varit med och bidragit till den succé som avdraget för hushållsnära tjänster nu visar sig vara redan efter det första halvåret.

Relaterat:

Svd Aftonbladet Svd

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se