Kårobligatoriet övertas av staten

Istället för att studenterna betalar en avgift till studentkåren så ska staten istället "bidra med minst 310 kronor per år och heltidsstudent".

Det innebär alltså att studenterna slipper vara tvångsanslutna till en kår som i sin tur håvar in pengarna från staten, något som enligt Johanna Nylander till och med innebär att de kan gå med vinst jämfört med idag:

"I stället för att bli fri från en organisation som påstår sig företräda
dig som student, så får vi istället ett system där staten tar
skattepengar och ger till en organisation, oavsett om jag väljer att
vara medlem i den eller inte. Knappast en förbättring. 310 kronor är
dessutom mer pengar än vad tex. Studentkåren i Skövde kräver för
obligatoriet redan i dag (här ligger kåravgiften på 250kr/termin)."

Det innebär att en studentkår som, enligt en undersökning förra året, med sannolikhet tappar 50 procent av de medlemmar som finns idag ändå kommer att bli ersätta av staten för 100 procent av existerande antal studenter.

Friheten att välja vilken förening man vill vara medlem i innebär i studenternas värld att de slipper betala för den förening de tidigare tvångsanslutits till, men ska ändå kunna nyttja all den service som det sägs att studentkåren ska erbjuda alla studenter.

Denna service består bland annat i att vara en dadda för vuxna människor som inte själva kan ordna en bostad eller vågar ta kontakt med nya okända människor utan att någon leker hoppa hare och serverar dom vin på tetra.

Relaterat:

Svd Dn


Johanna Nylander
, Johan Ingerö 

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se