Ireen von Wachenfeldt generaliserar igen

Med anledning av första avsnittet i svt av serien Kungamordet, där Reine Brynolfssons rollfigur misshandlar sin fru, så skriver Ireen von Wachenfeldt, fd ordförande i ROKS, på SVT Opinion om hur hon ser på svenska män.

Det handlar återigen om generaliseringar som utmålar de flesta män till, om inte till kvinnomisshandlare, så i alla fall till kvinnoförtryckare.

Att han "slår sin fru", är för mig ett uttryck för den
maktstruktur som finns och har funnits i vårt samhälle sedan urminnes
tider. I serien blir det särskilt tydligt. Kvinnor är underordnade män
och männen anser sig ha den fulla rätten till makten.

Ingen man,
ingen kvinna som växer upp i vårt samhälle är helt fri från de
patriarkala normer som styr. De flesta kvinnor har erfarenhet av att få
sitt livsutrymme begränsat. Om inte genom konkret våld, så genom det
ständiga hot om våld och övergrepp som de varje dag känner av och
alltid måste tänka på och förhålla sig till.

När hon i dokumentären Könskriget uttalade sina klassiska ord om att "män är djur" blev det en storm som till slut fick henne att lämna sin ordförandepost i ROKS. Nu när det gått knappt 3 år sedan detta så uttrycker hon sig lite mer nyanserat, men innebörden är ungefär densamma. Istället för att män är djur så innehåller beskrivningen istället saker som att de flesta kvinnor har erfarenhet av att få
sitt livsutrymme begränsat
och att om detta inte sker genom direkta våldshandlingar så sker det i alla fall genom […] ständiga hot om våld och övergrepp som de varje dag känner av och
alltid måste tänka på och förhålla sig till.

Den fortsatta beskrivningen av hur män går tillväga för att trycka ner och underordna sina kvinnor på är alldeles säkert en korrekt beskrivning hur det går till  – i det konkreta och enskilda fallet. Men uppenbarligen lever Ireen von Wachenfeldt fortfarande i tron att de flesta män i Sverige  har ett överskuggande mål att förtrycka de kvinnor de lever tillsammans med.

Att använda en fiktiv serie i svt som bevis för sin egen övertygelse kan man också fundera över. Jag är alldeles övertygad om att ingen normalt funtad man som ser denna serie kan känna någon sympati för Gert Jakobsson när han misshandlar sin fru.

Snarare är det så att de tre kvinnor står för manus och regi för Kungamordet på ett mycket bra sätt visar hur vissa män kan agera utan att det av tittaren, män som kvinnor, på något vis kan ses som normalt manligt beteende.

Män härskar över och förtrycker kvinnor, män härskar över och förtrycker andra män, kvinnor härskar över och förtrycker män och kvinnor härskar över och förtrycker andra kvinnor.

Förtryck och våld ska motarbetas och undermineras alldeles oavsett vem som är förövare och offer, men precis som i så många andra frågor hjälper det inte att använda sig av de generaliseringar som Ireen von Wachenfeldt fortfarande väljer att använda.

Relaterat:

svt.se Aftonbladet

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se