Passiva poliser tittade på när människor blev beskjutna

En avkopplande och bra nyårshelg i Malmö och Köpenhamn är till ända. Med två små barn blir det inte något häftigt firande likt det som kunde ske förr om åren.

Något som däremot inte var lugnt i Malmö, heller, var nyårsfyrverkerierna. Jag måste säga att jag är chockad över vad jag såg igår kväll vid Gustav Adolfs torg i centrala Malmö.

Från klockan nio igår kväll var det ett stegrande blixtrande och smällande, inget konstigt med detta. Men när man ser vad som sker mitt på detta torg, hela tiden med 2-3 polisbilar synligt närvarande så undrar jag vem det är som bestämmer.

Fyrverkeripjäser av olika slag riktades till och från under ett antal timmar rakt emot människor, in i folksamlingar.

Detta lät polis på plats få fortsätta utan att någon enda gång sätta sin fot utanför bilens trygghet och faktiskt ingripa mot personer, oftast mycket unga, som utsätter sin omgivning på en offentlig plats för mer eller mindre livsfara.

Att ingen blev allvarligt skadad på Gustav Adolfs torg igår kväll är ett mirakel i sig. Men det är definitivt inte de polisers förtjänst som befann sig där att det gick så bra som det nu gjorde.

Relaterat:

sydsvenskan.se Svd Aftonbladet Svd

Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se