Federal Bureau of Inkompetens

Frågan om vi behöver en svensk version av FBI eller inte handlar snarare om ifall vi ska ha en kompetent och effektiv polis eller inte.

Efter gårdagens rån med påföljande kaos i Göteborg så verkar inte polisens största huvudbry vara att de inte så snabbt som möjligt lyckas trygga allmänhetens säkerhet. Istället handlar oron om hur det ytterligare ska gå att förstärka säkerheten för polisen själva och att attentatet var riktat mot polisen. I alla fall är det så jag tolkar länspolismästare Krister Jacobssons uttalanden.

Dessutom har samme Jacobsson tidigare motsatt sig ett svenskt FBI. Om det handlar om västsvenskt lillebrorskomplex där man vill undvika allt onödigt samarbete med en central organisation i Stockholm eller en övertygelse om sin egen förträfflighet vet jag inte.

Det som dock är lätt att konstatera är att gårdagens händelser definitivt inte gav Krister Jacobsson några pluspoäng i hur hans eget läns poliser klarade av hanteringen.

Hur svensk polis ska vara organiserad lokalt, regionalt och nationellt går säkert att diskutera hur länge som helst, men om inte grundproblemet hanteras så kommer inte heller polisen att vara tillräcklig hur man än är organiserade.

Grundproblemet är hur de nu grova brottslingarna har blivit uppfödda med andra grovt kriminella som sina förebilder. Förra veckans Uppdrag Granskning och Debatt, om och med Original Gangsters (OG) ledare Denho Acar, är ett alldeles utmärkt exempel på var någonstans insatserna måste sättas in.

Denho Acar har en kolsvart syn på samhället som skyldig till allt helvete och det samhället ska därför straffas för sina tillkortakommanden med honom och med en lång rad andra som också låtit sig hänges till grov kriminalitet. Straffet som Acar vill utdela till samhället är exakt vad som skedde i Göteborg igår.

Denho Acar är en hjälte för många unga i Bergsjön. De är lika hängivna att bli som sin förebild Denho som många rosengårdsungdomar i Malmö är att bli en ny Zlatan. Av någon anledning har Zlatan roll som förebild varit mer diskuterad än den om grovt kriminella som förebilder för många 12-åringar.

Polisens viktigaste uppgift är inte att ha stentuffa poliser i coola uniformer. Deras viktigaste uppdrag är att kliva ur sina bilar och synas ute bland människor i deras vardag för att den vägen skapa ett förtroende och arbeta förebyggande. Insatspoliser eller ett svenskt FBI kommer aldrig att kunna skapa förtroende i utsatta förorter och därmed inte heller kunna prestera ett relevant förebyggande arbete.

Samhällets uppgift är sedan att integrera, inte bara invandrare, utan hela förortsområden som vi idag, sossar som moderater och andra, satt på undantag att sköta sig själva med ett resultat som sakta men säkert kommer att skapa ännu fler Denho Acar. Med ett obotligt hat mot detta samhälle straffar de sedan "oss" på samma kollektiva sätt som de själva anser sig ha blivit straffade av samhället.

Huvudansvaret för den uppkomna situationen vilar tungt på socialdemokraterna och det folkhemsbygge, med stolta miljonprogramsområden, som nu till stora delar har förfallit till att istället vara en plantskola för nya grovt kriminella personer.

Relaterat:

Svd Dn Svd svt.se

Svensson

 

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , Intressant.se