Charlotte Kalla, Johan Mühlegg och Per Elofsson

Visst imponerar Charlotte Kalla oerhört när hon vinner Tour de ski efter en helvetesklättring uppför Val di Fiemmes slalombacke!

Hon är bäst just nu och hon kan bli bäst av alla även i de stora mästerskapen som stundar 2009-2011. Det sker jämförelser med sjukampare Carolina Klüft och Per Elofsson inom skidsporten.

Elofsson slog inte igenom med samma dunder och brak som Kalla nu har gjort. Men han gjorde det som den nya stora svenska skidstjärnan på herrsidan och rättmätiga jämförelser med skidkungen Gunde Svan gjordes. Elofsson vann sina VM-guld 23 år gammal och Svan var 22 år när OS-guldet i Sarajevo togs. Båda belönades med Bragdguldet för sina prestationer.

Ingenting i de jämförelserna såg ut att gå fel när Elofsson vann dubbla VM-guld i Lahtis 2001. Året därpå skulle Per Elofsson även vinna OS-guld i Salt Lake, men en tokdopad Johan Mühlegg förstörde den målsättningen och bidrog sannolikt till Per Elofssons genomklappning när han tränade sin karriär sönder och samman.

Han vann ett guld till i Val di Fiemme, på 10+10 km skiathlon, men det skulle visa sig mer vara en dödsryckning än ett bevis för att han var tillbaka på toppen.

Charlotte Kalla har en skön inställning till sitt idrottande, med en befriande distans och glimt i, utan att hon blir klämkäck på det vis Carolina Klüft gjorde fram till bara för något år sedan. Hon har, förutom sin karriär i skidsporten, också alla möjligheter att bli den folkkära idrottare som nämnda Klüft aldrig lyckats bli trots fenomenala prestationer.

Låt oss hoppas att hon lyckas hålla sig på rätt sida gränsen när hon, i sin iver att vara bäst i världen även när de stora mästerskapen ska avgöras, kommer att träna ännu hårdare.

Kalla är 20 år och kommer bara att vara 21 år när hennes första chans till den ädlaste medaljen kommer nästa år.

Tn_charlotte_kalla_02

För övrigt gjorde jag en lite olustig koppling till just Per Elofssons baneman Johan Mühlegg när Charlotte Kalla på ett så knockout-artat sätt  slutgiltigt knäckte Virpi Kuitunen med 800 meter kvar av stigningen. Men jag slog bort den hemska associationen, för inte skulle en ung, trevlig svensk skidtjej kunna hitta på någonting så korkat. Det berodde självfallet bara på att Kuitunen är en så kass skateåkare…

Nej, jag tror inte att Charlotte Kalla är dopad, men erkänn att vi hade tänkt exakt den tanken om det varit en åkare från en annan nation som bjudit oss på en lika överlägsen uppvisning. Hur är det exempelvis med Lucas Bauer, den totalt överlägsne manlige segraren av Tour de Ski? Ingen som fick några Mühlegg-vibbar där heller?

Relaterat:

sydsvenskan.se Svd Dn Aftonbladet

Wikipedia om Charlotte Kalla, Per Elofsson, Gunde Svan, Johan Mühlegg

Andra bloggar om: , , , , , ,