Varför vi inte ska bry oss ett skit om vad kungen säger i sitt jultal

Carl XVI Gustaf säger så många bra, och självklara, saker sitt jultal att man undrar hur det är möjligt att vara så naiv på en och samma gång.

Det är en önskelista, för jordklotets och dess befolknings bästa, som skulle få vilken tomte som helst att le en smula även om det så hade varit ett barn som framfört budskapet.

Självfallet önskar de allra flest av oss att det mesta av kungens budskap skulle vara sant, men inte får vi för oss att sammanfatta det så som den man, som ska vara vår statschef, får göra och dessutom tillåts göra ikväll på bästa sändningstid i statstelevisionen.

Det är goda tankar utan några större inslag av visioner över hur problemen ska lösas mer än genom alla människors goda vilja och kollektiva ansvar. Vi vet alla hur pissigt den tron, grundad i olika religioner, har lyckats med att få ordning och reda på sakers tillstånd så här långt.

Att Sveriges högst mediokra statschef, utan någon som helst formell makt att påverka vad som sker med varken det ena eller det andra, ska få sitta och tala om för oss hur Sveriges och världens problem ska lösas är ingenting annat än patetiskt.

Associationen jag omedelbart gör, när jag hör budskapet, är till den gamla sketchen från 80-talet när Sven Melander frågar ett barn vad det önskar sig mest av allt. Efter många om och men, när Melander har hunnit undra om lilla Anna både är dum huvudet och lite annat så svarar hon till slut att det är fred hon önskar sig.

Ungefär likadant är det med kungens budskap. De allra flesta önskar sig allt det han säger, men ingen, eller väldigt få, tänker på det i första hand och som något speciellt realistiskt.

Kungen framför högst självklara saker som vilken bloggare som helst hade hånskrattats åt om det framförts på det naiva sätt som nu sker.

Jag fäster precis lika lite tilltro till Carl XVI Gustaf floskler som till Jesus, några gudar eller tomtefan själv…

Här har ni förresten Sven Melander och lilla Anna.

Relaterat:

Aftonbladet Svd Dn

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , Intressant.se