Regeringen klampar in i vårt självbestämmande

Enligt politiska motståndare till alliansregeringen är det mesta av den politik de genomför logisk för en moderatledd "borgarregering". Jag ser att de i stora drag genomför den politik de gick till val på.

Men nu har de fått för sig ett och annat som jag inte har någon förståelse för när de vill att en person som är sjukskriven mer än ett år aldrig ska få ut mer än 75%. Det innebär att en person, med en privat eller kollektiv försäkring som idag ger extra pengar utöver vad som kommer från staten, inte längre ska tjäna på detta när ersättningen från staten sänks med motsvarande belopp.

Cristina Husmark Pehrsson säger att "staten ska inte betala ut pengar om det finns andra tillgångar" och att "det här är en rättvisefråga. Det är bara ett fåtal personer som har råd
att teckna privata försäkringar. Vi kommer inte på något vis förbjuda
sådana avtal, men i den nivå man får ut pengar från sin försäkring,
kommer statens ersättning att trappas ner i motsvarande grad"
.

Med andra ord sätts alla framförhandlade, kollektiva och individuella försäkringar, ur spel. Individens eget ansvar för sin situation stympas och den här typen av försäkringsalternativ är inte längre intressant att teckna.

Omdömet om regeringen har varit skiftande och sviktande sedan valvinsten. Jag anser att deras politiska riktning är stabil, men den här typen av överstatligt bestämmande över den enskilda individens möjligheter att ta ansvar för sig själv ger definitivt inte några pluspoäng.

Uppdatering:

Den moderate riksdagmannen Göran Pettersson, som också kommenterat det här inlägget, gör på sin blogg "Din ledamot i riksdagen" ett försök att förklara det hela.

Jag väntar på hans svar om vilka andra försäkringar som ska utsättas för samma princip.

Relaterat:

Svd Aftonbladet Dn sydsvenskan.se

Din ledamot i riksdagen

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressant.se