Mona Sahlin omfamnar Jan Björklunds skolpolitik
Mona Sahlins brist på en ny egen politik gör hon idag ett försök att kompensera genom att, i en debattartikel tillsammans med lärarförbunden, acceptera regeringens förslag till ny skolpolitik. Det sker dock med ett ultimatum om att slopa ett betygsliknande omdöme för 7-åringar.
Det är välkommet med en så bred överenskommelse som möjligt i en så viktig fråga, men jag anser att det är sensationellt, och en aning pinsamt, hur socialdemokraterna under galgen nu tycks acceptera Jan Björklunds skolpolitik med detta lilla fjuttiga undantag för 7-åringarna.
Var det bara ett maktskifte förra året som krävdes för att socialdemokraterna skulle inse att deras fina ord i den egna skolpolitiska även krävde praktiska insatser för att kunna uppfyllas?
För de socialdemokratiska orden om den svenska grundskolan är de samma nu som de var före valet 2006. Nu som då står det om grundskolan att läsa följande:
"Det finns barn som lämnar skolan utan tillräckliga kunskaper. Så får
det inte vara. Vi vill ha en trygg kunskapsskola där allla barn har
rätt till en bra skolgång och rätt att lämna grundskolan med
tillräckliga kunskaper."De hade en lång rad av år på sig att reformera den svenska skolan för att uppfylla sina egna målsättningar. De misslyckades med detta, något som var en av alla anledningar till den förlorade makten. Det var inte fel på orden utan på förmågan att förverkliga dom. Nu är man alltså, i lindan av den socialdemokratiska reformeringen av sin egen politik, beredda att mer eller mindre rakt av anamma Jan Björklunds skolpoltik.
Det är som sagt mycket välkommet att man nu även i praktiken vill göra någonting åt alla problem som finns, men det är också lite komiskt att det är just Folkpartiets grabbatag som helt plötsligt duger.
Relaterat:
Andra bloggar om: skolpolitik, utbildning, jan björklund, mona sahlin, regeringen, alliansen, folkpartiet, socialdemokraterna, politik, samhälle, Intressant.se