Lägre i tak hos Twingly?

Återigen är diskussionen uppe om problematiken med Twingly-länkar i blogginlägg.

Den här gången är det Primelabs själva som ställer frågan om att sätta ett tak på antalet artiklar som ett blogginlägg kan kopplas till med hjälp av Twingly. Alternativen i deras poll är att det ska vara som nu eller begränsad länkmöjlighet till 1,3 eller 5 artiklar. Problematiken berör givetvis, eller borde i alla fall göra, alla de inlägg som tillför noll och ingenting till aktuell artikel.

Så som jag ser det handlar frågan inte om hur många länkar till Twingly-media som ska tillåtas. Huvudproblemet är okynneslänkandet, något som man säkert till viss del kan komma åt genom en begränsning, men långt ifrån lösa.

Om man utgår ifrån att ett blogginlägg tillför egna tankar till en fråga så förstår jag inte var problemet ligger om man länkar till samma fråga på flera håll. Det kan dessutom vara så att en aktuell händelse också kan motivera ytterligare en länk, hos samma tidning, till en äldre artikel som är relevant i sammanhanget.

När stora saker händer, och det kanske finns 10-15 ganska aktuella artiklar, så är det inte alls konstigt om minst 5 av dessa också är relevanta att länka till.

Utgångspunkten måste ändå vara att läsaren av den aktuella artikeln på DN, SvD, Sydsvenskan eller någon annan sajt kommer till ett blogginlägg som inte bara innehåller en eller två meningar som avslutas med "läs detta".

Så länge det inte är på det viset är en Twingly-länk på tio olika nättidningar lika relevant för den enskilde läsaren hos var och en av dem.

Det spelar enligt min mening ingen roll om både DN, SvD och Sydsvenskans artikel i samma ämne är baserad på samma TT-nyhet och därmed är snarlika varandra. Läsaren av Sydsvenskan är en lika intressant bloggbesökare för mig, och förhoppningsvis en lika intresserad besökare, som en SvD-läsare. Att då eventuellt tvingas välja den ena eller den andra länken känns märkligt.

Problemet är inte om det finns en eller tio länkar i ett blogginlägg. Problemet för läsaren hos Twingly-media är ett irrelevant inlägg som inte tillför artikeln någonting.

Relevant:

Primelabs, Svensson, Bloggen Bent 

Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se