Eva Hamiltons stora dilemma

Att Sveriges Television rent ekonomiskt kommer att få det allt svårare att kunna sända stora idrottsevenemang är i sig ingenting konstigt, i alla fall enskilda evenemang som fotbollsmästerskap på EM och VM-nivå. Men därifrån till att påstå att det inte är intressant är en helt annan sak.

Det är delvis detta som vd Eva Hamilton säger när hon i DN påstår att "När jag prioriterar ligger inte internationell hockey eller fotboll högt på min lista."

Jag kan till viss del förstå vad hon menar. Det finns inget självändamål i att lägga enorma pengar på rättigheter till ett fotbolls-EM som TV3 eller TV4 med sin nu uppbyggda rutin av just fotbollsbevakning kan göra minst lika bra. Ett ifrågasättande av vilka personer som bevakar mästerskapet från TV3 eller TV4 är en annan fråga.

Det jag däremot inte tror en sekund på är att hon, med tillräckliga resurser, skulle tacka nej till fotbolls-EM nästa år. Det handlar inte ens om att ställa sig oberoende från kommersiella krafter när i princip varje sportsändning i svt numera sponsras av minst ett par stora företag. Eller titta på Melodifestivalen, en av årets största svt-satsningar, som även den sponsras av stora företag varje år.

Om SVT ska överleva som det public service-alternativ Eva Hamilton säger att de vill vara så är det dags att vara ärliga i vad som är viktigt. Släng alla externa och interna krav om tittarsiffror som ett mått på vilken television som ska levereras och fokusera istället på kvalité framför publika succéer.

Det finns oändliga program som de uttalat kommersiella kanalerna aldrig skulle bry sig om. En kombination av dessa tillsammans med breda satsningar för en stor publik.

Om Eva Hamiltons prioriteringar är ärligt menade så måste hon också rensa bort alla, ur fri televisions hänseende, tvivelaktiga finansieringar av Vattenfall, Fortum och andra bolag. Gör den fria television som det så tjusigt propageras för, alldeles utan att en publik succé måste vara en del av framgången.

Public service ska till stora delar tillhandahålla något som de kommersiella kanalerna inte kan eller vill göra. Annars kan det kvitta.

Sluta framför allt att påstå att vissa evenemang är
mindre intressanta än andra när det i själva verket bara är ett val
baserat på otillräckliga ekonomiska resurser och ingenting annat.

Relaterat:

Dn

 

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se