Amanda eller Marie – en stjärna eller en dagslända?

Idol-finalen i Globen mellan Amanda Jenssen och Marie Picasso kommer säkert att bli en jämn match när tittarna ska fälla sitt omdöme.

När Agnes vann för några år sedan så gjorde hon det genom att knäcka vinnarlåtan "Right here, right now" på ett sätt som storfavoriten Sebastian inte lyckades med. Den vinnarlåten passade henne bäst och frågan är hur årets dito låter?

Jag vet inte om upplägget ser ut som tidigare. I så fall är det ett eget val, tittarnas val och vinnarlåten som ska framföras. Jag har inte så bra koll på Picassos låtar genom Idolhösten, men för Amanda Jenssen borde det vara ganska självklart att hennes två första framträdanden blir "Suspicious minds" och gårdagens "Hallelujah".

För mig är Amanda den solklara stjärnan i Idol 2007 och med ovanstående två låtar framförda på samma briljanta sätt som tidigare så borde hon ha ett ointagligt övertag inför framförandet av vinnarlåten.

Men sedan ska man också ta med alla anti Amanda-människor där ute som i någon form av ren protest skulle kunna rösta på Marie bara för att hon inte skulle vinna. Det kan tyckas som en aning konstigt att en Idolvinnare skulle ha så många "motståndare", men jag anser snarare att det är ytterligare ett bevis på att hon berör på ett sätt som en stor artist ofta gör.

De som berör vissa på ett positivt sätt genom sina framträdanden kan av någon anledning i lika hög grad beröra andra på ett störande och negativt sätt. Amanda är en sådan artist.

Jag ser Amanda som självklar, men är inte så säker på att jag ändå vill att hon vinner finalen. I alla fall inte om hon efter det kommer att styras in i en Idol-mall på den första skivan som då riskerar att göra henne lika anonym efter en tid som de tidigare vinnarna.

Jag är ingen skivbolagsdirektör eller så, men tro mig, Marie Picasso sällar sig, oavsett vinst eller inte, ganska snart till de anonymas skara i Idol-sammanhang.

Marie är dagsländan och Amanda är stjärnan.

Valet borde vara alldeles självklart, både för tittarna och för skivbolaget som sedan ska göra en Amanda-skiva och inte en Idol-skiva.

Relaterat:

Dn Aftonbladet Svd sydsvenskan.se

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , Intressant.se