En skakig Reinfeldt eller en misslyckad Sahlin

Det blir ett tufft val för svenska folket i september 2010.

Just nu är förtroendet för Fredrik Reinfeldt mycket lägre än före valet. De moderata motgångarna med diverse personfrågor som inte har fallit ut så som han har önskat är säkert den största anledningen tillsammans med väljare som inte fattade vad det var dom röstade på förra hösten.

Hoppet för många av de som är negativt inställda till Reinfeldt står då till Mona Sahlin. Hon har varit partiledare i drygt ett halvår och har under den tiden inte presterat någonting som fått ökat förtroende hos mig. Det är snarare så att hon gång efter gång sätter ner foten i fel ruta och visar inte alls upp den fingertoppskänsla som jag ändå trodde var en del av hennes styrka.

Gårdagens debattartikel i DN, som var ett direkt angrepp på regeringen, innehåller både snedsteg och direkta felaktigheter.

"Fredrik Reinfeldts och regeringens förtroendekris är
i sin kärna sakpolitisk. Besvikelsen handlar främst om svikna löften,
om en politik som ökar klyftorna trots utfästelser om motsatsen, och om
framväxten av ett kallare Sverige."

Vad man än tycker om politiken så går det inte med ärligheten i behåll att påstå att alliansen mörkade vilken politik de vill genomföra. Precis som Jonas Morian skriver är det en annan sak att medierna inte rapporterade detta ordentligt och att väljarna inte verkade bry sig om det.

Om opinionstappet för alliansen hade berott på att det fanns ett alternativ hade jag bättre förstått varför det ser ut som det nu gör, men eftersom socialdemokraterna, precis som före valet, inte heller nu har någon egen nydanande politik att presentera så behöver inte det nuvarande läget på något vis innebära att alliansen redan förlorat valet 2010 som vissa verkar fått för sig.

Med den strategi som Mona Sahlin verkar vilja följa så kommer det att bli bra mycket jämnare när hon och hennes parti kommer att granskas betydligt tuffare än nu.

Mona, när pendeln svänger tillbaka, för det gör den när människor istället börjar sympatisera med den nu påpucklade Reinfeldt, så kan den slå dig kraftigt rakt i ansiktet!

Ännu ondare kommer det då  att göra om du inte har kommit längre (läs: startat) med bygget av en ny socialdemokratisk politik för framtiden. Visa mig i alla fall en gnutta av visioner så att det ändå är möjligt att fundera på att överväga en eventuell röst på dig 2010…

För övrigt kan det vara väl värt att komma ihåg hur snabbt förtroendet för enskilda politiker kan svänga. Göran Persson var mer eller mindre knockad opinionsmässigt, i början av 2000-talet, innan den där pendeln helt plötsligt svängde tillbaka med full kraft.

Uppdatering:

Joakim Hörsning är ytterligare en som är bekymrad över Mona Sahlins retorik:

"Problemet är ju ett helt annat, nämligen att Alliansen genomsyras av
felaktiga värderingar och att svenska folket röstade fel! Och det är
här Mona Sahlin blir anti-demokratisk, när hon väljer att förskjuta
ansvaret för den politik som styr landet från väljarna till
allianspartierna. Att inte ge detta folk ansvar för sina handlingar är givetvis att omyndigförklara oss allihop."

Relaterat:

Dn Dagen.se  Dn

PromeMorian, Johan Ingerö, Svensson, Bloggen Bent, Joakim Hörsing

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se