Buy Something Day – Imorgon ska vi shoppa!

Det brukar vara svensk handel som står för olika arrangemang för att öka vår köplust.

Imorgon ska det manifesteras med den årliga uppmaningen En Köpfri Dag (Buy Nothing Day) för att öka medvetenheten om hur vi lever våra liv, något som CUF-ordföranden Magnus Andersson med rätta reagerar över och skriver om på Politikerbloggen idag:

"Vänstern har nämligen fått för sig att imorgon skulle vara “en köpfri
dag”. En dag på året som du uppmanas att inte handla. Inte konsumera.
Skräckpropaganda berättar för dig att det är hemskt att vara
materialistisk. Det är fullständigt vansinne. Genom handel byggs
välstånd i världen, så har det alltid gjort och kommer alltid att göra. […] Vissa kritiker hävdar att västvärldens konsumtion hämmar utvecklingen i
de fattiga delarna av världen. Det är en fet lögn. Utifrån Handelns
Utredningsinstituts siffror kan man konstatera att den köpfria dagen
skulle göra väldens fattiga fattigare."

Det är givetvis så som Magnus skriver. Det spelar ingen roll hur märkligt man än kan tycka att det är när parkeringarna vid landets alla olika köpcentra är fulla när man minst anar det, men det är där vi köper alla de importerade varor som kommer ifrån både när och fjärran länder, mest fjärran.

I den mån man anser att det ska protesteras eller på något vis uppmärksammas att vi lever i ett osunt konsumtionssamhälle, med lite för mycket slit och släng, så tror i alla fall jag att det måste spelas på helt andra strängar än den fattiga delen av vårt klot.

De lider inte mindre för att du imorgon låter bli att shoppa dig trött, om inte annat för att det imorgon också är Buy Something Day!

Dessutom är det ju extremt korkat att försöka få utsvultna shoppingsvenskar att låta bli att handla just imorgon när de har sina kort och plånböcker fulla av nya lönepengar.

Relaterat:

Politikerbloggen, Magnus Andersson, Buy Something Day, Henrik Alexandersson

 

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se