Varför i hela världen bloggar jag och för vem sker det?

När jag från början startade upp min blogg i början av 2005 hade jag inte några som helst förväntningar eller målsättningar på var detta skulle landa. Det handlade om en möjlighet att uttrycka åsikter i olika frågor på ett sätt som jag inte tidigare hade gjort.

När sedan antalet besökare, både nya och återkommande, och kommentarer stadigt har ökat till relativt schysta nivåer så innebär detta givetvis en sporre för fortsatt tyckande från min sida.

Oavsett detta ligger jag inte i närheten av att vara, eller ens få för mig att se min blogg, som någon av den svenska politiska bloggosfärens stora opinionsbildare. I den kategorin finns det en rad andra som på olika sätt är betydligt mer lyckade och där jag personligen i första hand tänker på bloggare som Blogge Bloggelito, Isabella Lund, Jonas Morian, Johan Ingerö och Bloggen Bent.

Men det är inte riktigt så som jag ser på saken heller. Man kan vara opinionsbildare i det stora och i det lilla. Det har hänt att något av mina inlägg blivit relativt uppmärksammade, men det är inget jag förväntar mig. Det jag däremot vet är att många av mina inlägg uppmuntrar till funderingar och debatt i det lilla och det är där bloggosfären, oavsett det handlar om politik eller annat ämne, har sin styrka.

När journalistikprofessor Kennet Kent Asp säger att "för den politiska opinionsbildningen har bloggen inte haft någon betydelse alls" så tror jag att han gör en grov missbedömning av läget. Hur stor påverkan den har kan inte mätas enbart i antal besökare utan måste analyseras på ett helt annat vis än vad traditionell media själva gör med sina publikationer.

En hängiven bloggare skriver generellt sett inte sina inlägg för att alltid fånga så många läsare som möjligt. Det sker ofta istället utifrån en egen personlig agenda med ämnen och åsikter som man brinner för.

En annan intressant aspekt i det hela är varför traditionell media väljar att successivt öka "samarbetet" med bloggarna genom Twingly och liknande lösningar om detta inte hade någon betydelse. Det skrivs till och med sammanfattningar hos olika tidningar om hur bloggosfären ser på aktuella frågor. Inte sker detta om man inte anser att det finns någon relevans.

Vi ska inte överdriva vårt inflytande i den dagliga debatten, vilket emellanåt kan ske både här och där, men det är inte heller så enkelt att bara påstå att vi inte har någon betydelse alls.

Personligen har jag definitivt tagit intryck och i ett antal olika sakfrågor ändrat uppfattning utifrån hur andra bloggar har argumenterat.

Jag skulle exempelvis vilja påstå att jag utan att själv blogga och ta till mig av andra bloggares åsikter inte lika säkert hade lagt min röst på den borgerliga alliansen i förra årets val.

Relaterat:

PromeMorian

Blogge Bloggelito

Deep Edition

Frihetspropaganda

Dn

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se