Nuder och Sahlin saknar fortfarande visioner

En skuggbudget ett år in i mandatperioden är lätt att lägga fram. Det handlar om högt önsketänkande utan att för en gångs skull behöva ta hänsyn till vad v och mp tycker.

Och vad gör Nuder och Sahlin då? Jo, fortsätter sin egen "vision" om att "bara för att" återställa sakers tillstånd till vad det en gång var.

Att landets pensionärer genom ett höjt grundavdrag skulle få 166 kronor lägre skatt varje månad är säkerligen mycket välkommet. Men socialdemokraterna förde själva en politik i 12 års tid, mellan 1994-2006, där löfte efter löfte till dessa pensionärer aldrig infriades och där pensionerna bara har höjts med någon fjuttig procentenhet under hela perioden. När detta har skett samtidigt som reallöneökningen för löntagarna har varit i snitt 2-3 procent varje år, så är inte 166 kronor sådär värst stor kompensation.

Förutom att regeringen Reinfeldt från och med i år återigen har sett till att pensionerna får full indexuppräkning, så tror jag tyvärr inte att de kommer vara speciellt mycket mer givmilda mot pensionärerna än vad Nuder och Sahlin nu helt plötsligt vill vara. Men de har å andra sidan inte heller utlovat någonting i 12 års tid.

Dessutom skjuter de sig i foten genom en lättläst lögn. Precis som Bloggen Bent också påpekar är påståendet om att antalet långtidsarbetslösa ungdomar ökat med över 300 procent det senaste året enbart beroende på hur man väljer att dölja eller inte dölja arbetslösa. Ökningen beror på sossarnas egen ambition att dölja arbetslöshet i "åtgärder".

I återställarpaketet ingår också att man säger nej till den förändring av fastighetsbeskattningen som nu genomförs. Om det innebär att man vill behålla det gamla och helt horribla systemet, där fastighetsägare i attraktiva områden tvingas flytta ifrån sina hem, framgår inte.

Egentligen är detta helt ointressant. Varken socialdemokraterna, vänsterpartiet eller miljöpartiet är aktuella att regera än på några år, och innan dess hinner det rinna mycket vatten under broarna både hos opposition och regering. Men att förmågan att tänka nytt var så skral, ett år efter den tunga förlusten i valet, trodde jag inte.

Nog hade i alla fall jag förväntat mig något betydligt mer offensivt än så.

Det intressanta är att om regeringens föresats, att denna budget är den sista som genomsyras av rejäla krafttag och besparingar, stämmer så kommer det att krävas ännu mer nytänkande även av Sahlin och Nuder för att hålla kvar nuvarande opinionsstöd och inkassera dessa i riktiga röster i valet 2010.

En bra start vore kanske att låta Pär Nuder casha in sitt minuskonto av förtroendekapital och låta ett nytt ansikte och en ny röst föra sossarnas talan i ekonomiska sammanhang.

Just nu är socialdemokraterna inte ens nära att locka tillbaka mig in i deras fålla.

Relaterat:

Socialdemokraternas skuggbudget

Bloggen Bent

Dn1

Dn2

Svd1

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se