SR:s “Publicerat” – en partisk megafon

Jag har inte brytt mig om att tidigare kommentera debatten om Isabella Lund som, för sig och sina barns skull, kände sig tvungen att sluta blogga när Johanna Parikka Altenstedt hotade att avslöja hennes riktiga identitet.

Den debatt som följde i spåren av detta har varit den största enskilda i den svenska bloggosfären, som har utgått från just bloggar, som jag kan påminna mig.

Johanna Parikka Altenstedt valde att, efter några försvarsinlägg, plocka bort hela sin blogg. Hon beskriver det själv i gårdagens "Publicerat" på P1 som att det inte går att släcka en skogsbrand genom att springa omkring och försöka lite här och där utan man måste kväva syret, något hon alltså försökte göra genom att stänga sin egen blogg.

Ett något naivt sätt att tro sig försöka få tyst på en debatt som redan exploderat och dessutom gav hon, precis som Isabella Lund skriver på sin egen blogg, igår nytt syre till debatten.

Just denna intervju i "Publicerat" är upphovet till Blogge Bloggelitos senaste inlägg i denna fråga, och det som slutligen får även mig att skriva någonting. Blogge skriver så här:

"…sändningstillstånd som meddelas av regeringen förenas med villkor om opartiskhet och saklighet. Sådana villkor gäller för bland andra Sveriges Radio, som i kraft av sin tidigare långa monopolställning och den skatteliknande finansiering som utkrävs med tvång av medborgarna (TV-licens) särskilt har att beakta sådan opartiskhet och saklighet. […] Sveriges Radio har nämligen kraftigt åsidosatt de spelregler de hela tiden åberopar i alla möjliga sammanhang, den här gången genom att ge Johanna Parikka Altenstedt knappt elva minuter att fritt orera om det ”bloggdrev” som drabbade henne efter att ha hotat att ”outa” eskorten Isabella Lund. I programmet – Publicerat, P1, lördag 6/10 klockan 15:35 – sker en ”diskussion” mellan programledaren Åke Pettersson och den tidigare SR-journalisten Johanna Parikka Altenstedt utan att kritiska frågor ställs eller att någon motpart får komma till tals, alltså det principiella problem som är själva roten till att Altenstedt fått känna på folkets rättmätiga demokratiska vrede i bloggosfären."

Efter att ha läst Blogges inlägg och sedan lyssnat på den elva minuter långa sekvensen i "Publicerat" går det inte att komma ifrån att det definitivt inte handlar om någon "diskussion".

Det är näst intill en monolog där hon blandar sin egen uppfattning om anonymitet i tidningar och på nätet med en taskig verklighetsuppfattning om vad som sker i bloggosfären. Hon har dessutom synpunkter på att det refereras till saker som hon sagt och skrivit i olika sammanhang. Om detta får hon givetvis ansvara för och räkna med.

Jag behöver egentligen inte göra mer än att hänvisa till Blogges komplettering till "diskussionen" i "Publicerat" där han helt enkelt har lagt till en fiktiv motdebattör som ställer de frågor och lägger till den fakta som intervjuaren Åke Pettersson inte var i närheten av att reflektera över.

Det har den senaste veckan varit en rad företrädare för traditionell media som hackat och rackat ner på bloggandet i vårt land.

Yrsa Stenius har i sin roll som PO i flera sammanhang framfört en ytterst flummig och okunnig inställning till bloggar.

Barbro Hedvall på DN tror fortfarande att bloggar är "en dagbok på nätet".

Och nu senast är det Sveriges Radio som i "Publicerat" tillåter en i bloggosfären ifrågasatt person få sitta oemotsagd och kritisera bloggosfären på ett okunnigt och nedvärderande sätt.

Man kan göra som man vill när det vi håller på med, "vårt" bloggande, på olika sätt hanteras okunnigt och kritiserande i traditionell media. Oftast blir det direkt ett uttalande som "vi" själva kommenterar ihjäl oss på och som jag läste någon annanstans, kommer inte ihåg var, det är kanske exakt det som är meningen ibland – att reta upp oss lite extra.

Men oavsett skälet till hur bloggar behandlas så var gårdagens inslag i Sveriges Radio, där Johanna Parikka Altenstedt fick stå oemotsagd, helt förkastligt oavsett vem eller vad som det hade varit riktat emot.

Läs Blogges inlägg om gårdagens program och läs Isabella Lunds inlägg där hon redogör för sina kontakter/debatter med Johanna Parikka Altenstedt! 

Relaterat:

Isabella Lund

Blogge Bloggelito

Dn

Svd1

Svd2

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressant.se

(kommenterande bloggar)