Vårdnadsbidraget ÄR en kvinnofälla

Så fick då Göran Hägglund äntligen stoltsera med ett datum för införandet av hans älskade vårdnadsbidrag.

1 juli nästa år är det dags för vad förespråkarna påstår inte är en kvinnofälla, utan en möjlighet för föräldrarna att själva bestämma över sin barnomsorg under en längre tidsperiod än idag. Det ska 3000 kronor råda bot på.

Personligen är jag extremt säker på att det inte kommer att tillföra speciellt många dagar med en pappas närvaro i de svenska småbarnshemmen. Om inte inkomsttaket i föräldraförsäkringen, som höjdes 1 juli 2006, har gjort någon större effekt på pappornas uttag så kommer knappast tre skattefria tusenlappar för att inte jobba alls göra något mer än en ytterst marginell skillnad.

Dessutom har jag mycket svårt att tro på kopplingen till en jämställdhetsbonus på max 3000 kronor om man delar exakt lika på föräldradagarna. Den kommer förmodligen inte ens att väga upp det faktum att vårdnadsbidraget till mycket stor del kommer att utnyttjas av kvinnor.

Om det inte finns någon illvillig politiker som vill tvinga föräldrarna att dela lika, vilket det tyvärr gör nånstans på vänsterkanten, så är det bara att hoppas på att fler pappor inser vad de missar om de inte ät hemma med sina barn.

Det är inte bara den där relativt korta tiden när de är små som påverkas. Det kan hjälpa till att skapa en betydligt bättre relation genom barnåren, under tonåren och in i vuxenlivet.

Sedan ska ju förstås kvinnorna vilja dela med sig också. Men den skon som klämmer riktigt illa hos många mammor är det ingen politiker som vågar ge sig på.

Aktuella länkar:

Dn1

Dn2

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se